Stručnjak od formata: HDZ-ovi direktori Lučke uprave Split platili prorektoru Bolanči 1,7 milijuna kuna!

Foto: unist.hr

DRAGAN BOLANČA, profesor splitskog Pravnog fakulteta i prorektor splitskog Sveučilišta, našao je lijep i unosan posao s HDZ-ovim direktorima Lučke uprave Split Josipom Berketom i Brankom Grgićem. Spomenuti direktorski dvojac isplatio je profesoru Bolanči lijep iznos veći od 1,7 milijuna kuna!

Profesor Bolanča bio je jedan od prvih čestitara SDP-ovom gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru, no vidimo i da je s HDZ-om sasvim lijepo surađivao. Pokazuje se da profesora Bolanču s pravom bije glas da je dobar sa svima, pravi čovjek sistema, bez obzira bio HDZ ili SDP na vlasti.

14 ugovora teških 1,7 milijuna kuna

Evo što nam je na upit o suradnji s profesorom Bolančom odgovorio aktualni ravnatelj Uprave, SDP-ov vijećnik u Gradu Splitu i predsjednik Odbora za imenovanja Milan Blaževski.

"Prof. dr. sc. Dragan Bolanča je u vremenskom razdoblju od 21. 2. 2003. do zaključno 29.2.2012. godine sklopio 14 ugovora s Lučkom upravom Split, a koji se odnose na sljedeće poslove: pružanje pravnih savjetovanja i pravnih mišljenja te izrade nacrta ugovora i odluka iz djelokruga rada Lučke uprave Split. Za navedene radnje sveukupno je plaćeno 1.761.200,00 kuna."

Je li stvarno došao kraj?

Pitali smo ravnatelja Blaževskog znači li to da je suradnji Lučke uprave s profesorom Bolančom došao kraj. 

"Iz već navedenog odgovora jasno je naznačeno do kad je vrijedio posljednji ugovor s profesorom Bolančom", odgovorio je ravnatelj Blaževski. To bi, valjda, trebalo značiti da Bolanču ne bi trebali više angažirati, makar dok Upravu vodi Blaževski. A tko zna, možda i ne znači. Odgovor, moramo priznati, nije bio baš najprecizniji.

Bolanča pomagao rješavanju sporova, a Upravu na sudu zastupalo odvjetničko društvo?

Pokušali smo razgovorati s bivšim ravnateljima koji su poslovali s Bolančom, no nisu dobili dopuštenje aktualnog ravnatelja. Tako su nam barem rekli.

Kako se neslužbeno doznaje, Bolanču su angažirali jer je veliki stručnjak za pomorsko pravo te im je pomagao u sporu s Trajektnom lukom koji teži otprilike 100 milijuna kuna. U Lučkoj upravi su zadovoljni jer kažu da su sporove riješili u svoju korist.

Potrebno je ovdje reći da profesor Bolanča nije zastupao Lučku upravu pred sudom već je to radilo odvjetničko društvo, sasvim sigurno, ne besplatno.

Za angažman profesora Bolanče nije raspisana javna nabava

Profesor Bolanča je pisao i nekakve ugovore za pomorsko dobro, a plaćeno mu je, kako neslužbeno doznajemo, i autorsko pravo. Neslužbeno u Lučkoj upravi kažu da nisu imali nekog većeg izbora jer je od autoriteta na području pomorskog prava značajan još jedino profesor Stanković iz Rijeke.

Neslužbeni izvor iz Lučke uprave pojasnio nam je i da za angažman profesora Bolanče nisu raspisivali javnu nabavu uz obrazloženje da tada nisu imali takvu zakonsku obavezu. Smatraju da se radilo o angažmanu koji je Lučkoj upravi donio korist. Smatra se da za Bolanču ima još posla kojeg bi trebao odraditi...

Kalif umjesto kalifa: Hoće li vjerni prorektor postati rektor?

Bolanča inače slovi za jednog od najozbiljnijih kandidata za rektorsku poziciju. Dugi je niz godina profesor Bolanča bio desna ruka rektora Ivana Pavića, koji je odradio tri mandata, premda zakon dopušta dva. To nije bila neka veća prepreka, profesor Bolanča je svima lijepo objasnio da se zakon ne odnosi na mandate koje je Pavić već odradio...

Skandal sa zapošljavanjem kćeri na Fakultetu

Profesor Bolanča bio je u središtu skandala prošle godine kada je na Pravnom fakultetu izbila prava pobuna zbog zapošljavanja njegove kćeri Đurđe unatoč Pravilniku o sprječavanju nepotizma koji priječi zapošljavanje najbližih srodnika. Slučaj je prijavljen i Državnom odvjetništvu, koje zasada, koliko je poznato, nije pronašlo ništa sporno. Inače, samo kat ispod ureda Bajićevog tužilaštva u Splitu radi supruga profesora Bolanče, sutkinja Građanskog odjela Županijskog suda u Splitu Arijana Bolanča.

U doba kada je na Pravnom fakultetu u Splitu zaposlena kćer profesora Bolanče, dekan je bio Boris Buklijaš, član Državnog sudbenog vijeća, koji je nedavno završio u Remetincu, a priveden je i dva mjeseca prije toga, i to zbog zloporaba kojim je oštetio i Fakultet i Državno sudbeno vijeće. Buklijaš nam je u doba afere sa zapošljavanjem Đurđe Bolanče pojasnio da je sve u najboljem redu jer profesor Bolanča već pet godina nije zaposlenik fakulteta, već samo predaje i ispituje.  

Nedavno se pisalo i o istrazi koju splitska policija provodi protiv profesora Bolanče vezano za njegov mandat dekana Pravnog fakulteta u Splitu i iznimno visokih troškova reprezentacije.

 

 

 

 

Pročitajte više