Studenti Filozofskog protiv posebnih povlastica za bogoslove, dekan ih cenzurira

Foto: Suradnik13 / Wikipedia

SAVEZ studentskih udruga Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) pobunio se protiv ugovora koje je FFZG sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom (KBF). No, dekan fakulteta Vlatko Previšić zabranio je da se njihova izjava putem fakultetske mailing liste uputi studentima i djelatnicima fakulteta.

> Boras ugurao Crkvu i na Filozofski fakultet

"Povodom izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a u četvrtak, 12. ožujka, na kojoj će se između ostalog raspravljati i o ugovorima Filozofskog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta poslao je izjavu koja je trebala biti proslijeđena na fakultetsku mailing listu. Doznavši za izjavu, dekan je zabranio da se ona pošalje na mailing liste ffzg.svima te student.svima", objavio je Studentski zbor FFZG-a na svojim Facebook stranicama.

U zabranjenoj izjavi stoji da ugovori KBF-a i FFZG-a dovode studente filozofskog u neravnopravan položaj. Radi se, podsjećamo, o ugovorima koji su potpisani još dok je dekan FFZG-a bio Damir Boras, aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu. Tim ugovorima studentima KBF-a omogućeno je studiranje na Filozofskom fakultetu bez prijemnog ispita ili ikakve naknade.

"Na prvom mjestu, studenti KBF-a bili bi u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na ovom fakultetu. Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo KBF, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta. Također je problematično i financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u. Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme. Posebno problematičnom držimo činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti Filozofskog fakulteta bili dovedeni u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva", stoji u izjavi krovne studentske udruge FFZG-a, uz dodatak da je ugovor između dva fakulteta sklopljen netransparentno.

Pročitajte više