Suci protiv Čačića: Izjave o Ferenčaku su neprimjerene i štetne

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) ocijenila je neprimjerenom izjavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o ishodu kaznenog postupka u vezi nepravomoćno osuđenog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka.

Udruga navodi da iznošenje mišljenja o sudskom postupku koji traje i o njegovom ishodu izravno ugrožava neovisan i samostalan položaj sudbene vlasti zajamčenen Ustavom.

Čačić je u izjavi za novinare ustvrdio kako su vodstvo HNS-a i on uvjereni u Ferenčakovu nevinost i u to da je postupak politički potaknut te dodao da je siguran da će i odluka suda to potvrditi.

"Komentari i očekivanja političara o sudskom postupku koji traje i o njegovom očekivanom rješenju, kao što je i ona prvog potpredsjednika Vlade, potkopavaju povjerenje javnosti u sudbenu vlast i nanose nepopravljivu nepravdu strankama u postupku", piše u priopćenju sudaca.

Podsjećamo, Srećka Ferenčaka je zagrebački Županijski sud lani nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora zbog afere "Nanbudo" u kojoj se tereti da je, zajedno s Petrom Turkovićem, zaradio više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta.

Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) u srijedu je Ferenčaka imenovala članom Nadzornog odbora Janafa, a Čačić je jučer izjavio da će na zahtjev Ferenčaka, kao resorni ministar, pokrenuti opoziv te odluke zbog štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za koaliciju.

Pročitajte više