Sud Bosne i Hercegovine na 100 godina zatvora osudio je članove zločinačke organizacije

Ilustracija: Arhiva

SUD BOSNE I HERCEGOVINE u četvrtak je dosudio ukupno stotinu godina zatvora petorici članova organizirane kriminalne skupine koje je proglasio krivima za najteža kaznena djela uključujući niz teških ubojstava, trgovinu drogom te pljačku.

Nepravomoćnom presudom utvrđeno je postojanje zločinačke organizacije na čijem je čelu bio Zijad Turković i kojemu je zbog toga izrečena kazna od 40 godina zatvora, što je za pet godina manje od maksimalne zapriječene.

Na takvu je kaznu osuđen i Milenko Lakić kao organizator i počinitelj teških ubojstava, uključujući tu i smaknuće trudne žene.

Na 12 godina zatvora osuđen je član skupine Saša Stjepanović, a članovi Fadil Aljović i Muamer Zahitović osuđeni su na pet, odnosno na tri godine zatvora.

Turkovićeva kriminalna skupina osuđena je jer je od 2005. do 2010. preprodavala heroin i kokain pri čemu je počinila pet ubojstava i tri pokušaja ubojstva. Osuđena je i za pljačku 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,27 milijuna eura) iz skladišta zračne luke u Sarajevu te za pranje novca i protuzakonito preuzimanje vlasništva nad tvornicom čarapa "Ključ".

Tijekom višemjesečnog sudskog procesa svjedočilo je i nekoliko bivših pripadnika Turkovićeve skupine koji su priznali krivnju i kao svjedoci-pokajnici potvrdili sudjelovanje ostalih članova u teškim zločinima.

Ključni svjedok bio je Isljam Kalender, inače Turkovićev kum, prva osoba u BiH koja je ušla u program zaštite svjedoka te mu je promijenjen identitet i preseljen je u inozemstvo.

Pročitajte više