Sud poništio opoziv madagaskarskog predsjednika, kritičari prosvjeduju

Screenshot: YouTube

MADAGASKARSKI ustavni sud odbacio je u subotu opoziv predsjednika Heryja Rajaonarimampianina, ocijenivši ga "neutemeljenim".

Rajaonarimampianina, koji je preuzeo dužnost prošle godine nakon prvih predsjedničkih izbora od državnog udara 2009., doveo je u pitanje zakonitost prošlomjesečne odluke parlamenta, ističući da je tijekom glasovanja o njegovu opozivu bilo nepravilnosti. Ostao je na vlasti dok sud ne donese odluku.

Rajaonarimampianina je u subotu izrazio zadovoljstvo odlukom suda. "Moramo se boriti da se kriza ne vrati u našu zemlju. Svi smo naučili nešto od ovoga što se dogodilo", rekao je, pozivajući naciju na jedinstvo i dijalog.

Kritiziran zbog neispunjavanja predizbornih obećanja

Njegovi kritičari u parlamentu optužuju ga da nije ispunio predizborna obećanja i da miješa religiju i politiku držeći govore u crkvama.

Miješanje religije i politike osjetljivo je pitanje u toj zemlji, u kojoj nešto više od polovice od 23 milijuna stanovnika prakticira lokalne animističke religije. Bivši predsjednik Marc Ravalomanana, svrgnut 2009., također je bio kritiziran zbog korištenja crkvi za prikupljanje potpore dok je bio na vlasti.

Predsjednik je također pod pritiskom zbog ekonomske politike i stanja u javnim službama.

Pročitajte više