Sud utvrdio da je Ivica Šola oklevetao novinara HRT-a Zovka: "To mi je velika satisfakcija"

Foto: Arhiva

NOVINAR HRT-a Hrvoje Zovko nepravomoćno je na sudu dobio presudu protiv Glasa Slavonije, dnevnog lista kojeg je tužio za klevetu zbog teksta njihovog kolumnista Ivice Šole. Prema presudi, Glas Slavonije Zovku mora isplatiti 30.000 kuna odštete.

"Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu utvrđeno je da je Ivica Šola u Glasu Slavonije, u tekstu pod nazivom 'Udbaška sjena nad otkazom novinarki', iznio čitav niz netočnih informacija o meni, filmu 'Generali' i HRT-u", napisao je na Facebooku Zovko, koji je Šolu tužio zbog klevete.

"Ova presuda mi je velika osobna satisfakcija, potvrdilo se da je to što je napisano neistina", dodao je Zovko u razgovoru za Index.

U predmetnom tekstu Šola je napisao da je HRT, uoči izricanja presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, već pripremljen "film Hrvoja Zovka o Gotovini kao zločincu, o 'Oluji' kao zločinu, pa je u studiju najednom nastala tuga i nevjerica nakon pravorijeka suca Merona".

U nepravomoćnoj presudi navodi se da je ova informacija neistinita, te da je Šola nije zapravo ni pokušao provjeriti, već se radi o informacijama koje su do njega zapravo došle u formi trača, a on ih je, prema presudi, odlučio prezentirati kao činjenice. Otkrio je Šola na sudu i izvore informacije, što nije uobičajena novinarska praksa. Kazao je da je informacije dobio od Hloverke Novak Srzić, Ozane Bašić i Tončija Kunjašića.

Pročitajte više