Sudanske službe sigurnosti zaplijenile sve primjerke dnevnog lista zbog članka o bijesnom ministru

Screenshot: Al Jazeera

AGENTI sudanskih službi sigurnosti zaplijenili su u subotu sve primjerke dnevnog izdanja lista Al-Tajar, koji nakon dvije godine zabrane djelovanja ponovo izlazi od ožujka, obznanio je glavni urednik tog dnevnika Osman Mirghani u nedjelju.

Agenti moćne Državne obavještajne službe (NISS) konfiscirali su oko 23.000 primjeraka izdanja al-Tajara od subote, rekao je Mirghani, kako prenosi agencija France presse.

NISS je objasnio da je ta mjera poduzeta zbog članka o bijesu ministra za ulaganja Mostafe Osmana Ismaila izazvanog kašnjenjem projekta nacionalnog dijaloga koji je pokrenula vlada.

Predsjednik Omar al-Bašir, koji je prije 25 godina preuzeo vlast državnim udarom, pozvao je u siječnju na nacionalni dijalog kao odgovor na zahtjeve za promjenama iskazane tijekom velikog oporbenog pokreta u rujnu.

Al-Tajar je objavio da je ministar otputovao u Kairo.

"Nismo dovoljno slobodni da bismo smjeli sve pisati"

Ovo je bila prva intervencija NISS-a od ponovnog pokretanja al-Tajara.

"Najveći je problem sloboda. Nismo dovoljno slobodni da bismo smjeli sve pisati", otkrio je Mirghani, ocijenivši ozračje za medije "vrlo mračnim".

Glavni urednik jednog drugog dnevnika, al-Taghera, u subotu je izjavio da je NISS zabranio tiskanje njihovih novina tri dana prošlog tjedna.

Treći dnevni list, al-Saiha, bio je nekoliko tjedana zabranjen, a ponovno je izašao tek u nedjelju i odmah u uvodniku istaknuo da će "izvući pouke iz prošlosti". Na čelu al-Saihe je ujak Omara al-Bašira.

Pročitajte više