Suđenje Sanaderu - Voditeljica pisarnice AZTN-a prozvala Olgicu Spevec i DORH: "Cijeli slučaj se htio zataškati"

NA DANAŠNJEM ročištu na suđenju Ivi Sanaderu svjedočili su bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček i bivša voditeljica pisarnice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Špoljarić.

Podsjećamo, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti se da je u aferi Ina - MOL od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi toj mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

>Tijek ročišta

"Sve odluke na sjednicama Predsjedništva HDZ-a donošene su jednoglasno"


Prvi je svjedočio Ratko Maček koji je govorio o sjednicama Predsjedništva HDZ-a na kojima je prisutvovao od 2003. do 2009. kao gost i PR stručnjak. "Bio sam na sve tri sjednice Predsjedništva na kojima se raspravljalo o izmjenama međudioničarskog ugovora između Ine i MOL-a i na kojima je prezentacije vršio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Radilo se o vrlo opsežnim sjednicama koje su trajale i do pet sati", rekao je Maček.

"Na kraju svake sjednice kreirali su se zaključci koji su opet ulazili u prezentaciju za sljedeću sjednicu, i tako do kraja, do konačnih zaključaka na trećoj sjednici. Bile su ukupno tri teme: izmjena samog ugovora, plinsko poslovanje i skladištenje plina. O sve tri teme se zasebno glasalo, a posebno je osjetljivo političko pitanje bilo izdvajanje plinskog poslovanja. Poznata je situacija s problemima s opskrbom plina iz Ukrajine u to vrijeme, a prijetila je i eksplozija cijene plina. Izdvajanjem plinskog poslovanja Vlada je mogla preuzela i kontrolu nad cijenom", ispričao je Maček te dodao da su se navedene tri sjednice tri sjednice održale, koliko se sjeća, krajem 2008. i početkom 2009.

"U toj su raspravi, koliko se sjećam, sudjelovali gotovo svi članovi Predsjedništva. Ne sjećam se detalja rasprave o međudioničarskom ugovoru", rekao je te dodao da su sve odluke Predsjedništva donosile jednoglasno.

Špoljarić: Tajnica Olgice Spevec tražila je da protuzakonito retroaktivno urudžbiram dopis Ivi Sanaderu i Damiru Polančecu o Ini i MOL-u



Novu dinamiku u današnje ročište unijelo je svjedočenje bivše voditeljice pisarnice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Špoljarić koja je uznemireno, ali decidirano prozvala aktualnu predsjednicu Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgicu Spevec za protuzakoniti pokušaj umetanja dokumenta o Ini i MOL-u u pisarnicu te DORH kojemu je sve prijavila i koji, kako je rekla, nije poduzeo ništa.

Ispričala je da joj je u prosincu 2009. godine tajnica predsjednice Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgice Spevec, Petra Petrović, došla s jednim upravnim dokumentom. "Vidjela sam da je to dopis Ivi Sanaderu i Damiru Polančecu o Ini i MOL-u te da je datiran 20. travnja 2009. godine", dodala je. "Pomislila sam da je datum pogrešan, ali Petrović je rekla da je ispravan te tražila da ga se urudžbira među dokumente iz travnja", ispričala je. Svjedokinja je rekla da je to fizički nemoguće te da je protuzakonito. Također se uvjerila da nema priložene potvrde o dostavi dokumenta, što znači da je dokument mogao biti napisan bilo kada. "Ne znam što se dalje događalo s tim dopisom", ispričala je Špoljarić.


"Spevec me nakon toga prestala pozdravljati"

Rekla je da joj je čitav slučaj otpočetka izgledao sumnjivo te da je zbog toga odlučila sastaviti jednu svoju internu bilješku koju je kasnije dala ovjeriti kod javnoga bilježnika. "Smatram da nije Petra Petrović ta koja je bila nalogodavac, nego je to bila njezina šefica Olgica Spevec. Također smatram da mi je Spevec zamjerila zbog moga postupanja jer nakon nove sistematizacije više nisam bila voditeljica pisarnice, a prestala me i pozdravljati", ispričala je.

"Mislila sam DORH istražuje podatke koje im netko donese, a nije se dogodilo ništa"

"Kasnije, u prosincu 2011., otišla sam u DORH kod gospođe Vanje Marušić te joj ispričala ovo što sam ispričala i vama. Desilo se to da se nije ništa desilo, a ja sam htjela da istina izađe na svjetlo dana. Ja sam mislila da će DORH, kada dobije neki podatak, nekako ga i istražiti, ali se nije desilo ništa u vezi toga", dodala je. Krajem siječnja ove godine kontaktirala je Sanaderovu odvjetnicu Jadranku Sloković i ispričala joj što se dogodilo.

Špoljarić je uznemireno rekla da je tražila godišnji kako bi mogla danas doći na sud te da joj do kraja jučerašnjeg radnog dana nije bio odobren. "Bilo je komentara kako uopće imam obraza doći na posao", rekla je.

Tužiteljica ju je nakon toga upitala je li u to vrijeme došlo do uvođenja novog računalnog sustava u Agenciju, a Špoljarić je rekla da je novi sustav uveden u srpnju 2009. godine. Tužiteljica je pitala je li moguće da je zbog prijelaza na novi sustav neki dokument fizički u spisu, a da nije upisan u novi sustav. Špoljarić je rekla da je za to odgovorna voditeljica (tu je dužnost u to vrijeme obavljala svjedokinja, op. a.) , ali da je sve moguće, pa i to da se određeni dokument ne unese u računalni program, iako se to ne bi smjelo događati.

Uskok uložio prigovor na vjerodostojnost svjedokinje

Tužiteljica je na kraju uložila prigovor na vjerodostojnost iskaza svjedokinje. "Nije točno da DORH nije ništa učinio jer je od Agencije zatražena dokumentacija o tom događaju", rekla je tužiteljica te dodala da postoje dokazi da je dokument pisan u realnom vremenu.

Suđenje se nastavlja 3. svibnja.

Pročitajte više