Suđenje petorici za ratni zločin u Sotinu: Optuženi odbacuju krivnju za ubojstvo 16 civila

Screenshot: Slavonska televizija

PRED tročlanim sudskim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljena glavna rasprava protiv petorice optuženih za ratne zločine u Sotinu kod Vukovara u kojima je od listopada do prosinca 1991. godine ubijeno 16 osoba.

Za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima 16 civila nesrpske nacionalnosti optuženi su trojica nekadašnjih mještana Sotina - Žarko Milošević, Dragan Lončar i Mirko Opačić, te pripadnik nekadašnje JNA Miodrag Milinković i Dragan Mitrović, pripadnik Teritorijalne obrane iz Srbije.

Prvog dana suđenja, u srijedu, optuženi Mitrović i Lončar zanijekali su krivnju za djela koja im optužnica stavlja na teret, a s optuženičke klupe danas su na pitanja tužitelja, obrane i sudskog vijeća navode optužnice odbacili i tadašnji predsjednik Vijeća mjesne zajednice Sotin Mirko Opačić te Miroslav Milinković, kapetan nekadašnje JNA, u vrijeme počinjenog zločina zapovjednik Sotina.

Opačić, nekadašnji nogometaš, a potom i trener lokalnog nogometnog kluba, istaknuo je da je mještanima poznatiji pod nadimkom Sentin, te ustvrdio kako nije sudjelovao u ubojstvu 13 sumještana koje mu se, kao supočinitelju stavlja na teret.

Popis Hrvata za iseljenje i razmjenu kuća s izbjeglicama

Istodobno, Opačić je optužio okrivljenog suradnika Žarka Miloševića da je s još nekoliko osoba u prostorijama mjesne zajednice Sotin sačinjavao popise Hrvata i nesrpskog stanovništva u Sotinu za iseljenje i razmjenu kuća i imovine s izbjeglicama koji su dolazili iz drugih krajeva Hrvatske, među kojima je spomenut Pakrac i mjesta iz zapadne Slavonije.


Za okrivljenog suradnika Miloševića Opačić je rekao kako je "prije ovog ubojstva imao i drugih ubojstava", ne navodeći više detalja, na čemu nije inzistiralo ni sudsko vijeće ni zamjenik tužitelja koji zastupa optužnicu.

Opačić je potvrdio da je u selu postojao popis stanovnika, ali i ustvrdio kako je tek tijekom istrage saznao da je 13 ubijenih mještana Sotina "bilo na nekom popisu" te da je "polovica tih ljudi opljačkana".

I bivši zapovjednik Sotina odbacio krivnju

Inzistirajući da nije kriv i odgovoran za ubojstvo 13 sumještana 27. prosinca 1991. godine, Opačić je rekao kako se ponosi i što "nitko od 30 Hrvata koji su saslušani tijekom istrage u Hrvatskoj" njega nije spomenuo kao osobu s kojom je bio u u bilo kakvom sukobu.

Krivnju i suogovornost za ubojstvo civila odbacio je i Miroslav Milinković, tadašnji zapovjednik Sotina, kojeg je na to mjesto postavilo zapovjedništvo 80. motorizirane brigade JNA.

Milinkovića optužnica tereti da je dužnosnicima mjesne zajednice osigurao vojni kamion s vozačem kojim je skupina od 13 mještana odvezena iz sela prema Tovarniku, a potom likvidirana pored jednog kanala kod vinograda Vupika.


Taj nekadašnji kapetan prve klase bivše JNA u svom je iskazu pred sudskim vijećem naveo kako je nekoliko dana prije ubojstva otputovao na dopust da se vidi s obitelji, jer nisu bili u kontaktu od lipnja te godine kada je s postrojbama JNA otišao iz Slovenije.

Među petoricom optuženih, Žarko Milošević u ovom procesu ima status okrivljenog suradnika i postigao je nagodbu s tužiteljstvom, za kaznu od devet godina zatvora, od maksimalnih 20 godina koliko predviđa kazneni zakonik.

Glavna rasprava bit će nastavljena u petak saslušanjem okrivljenog suradnika Žarka Miloševića.

Napuštena klaonica pretvorena u masovnu grobnicu

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije (TRZS) je, na temelju istražnog postupka, u travnju 2013. priopćilo da je na lokaciji u okolini Vukovara nađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima hrvatskih civila ubijenih 1991. u Sotinu i tu je informaciju dostavilo Državnom odvjetništvu RH. U masovnoj grobnici, zapravo napuštenoj klaonici pored Sotina, u travnju 2013. godine nađeni su posmrtni ostaci 13 ubijenih civila.

Srbijansko Tužiteljstvo je istragu za zločine u Sotinu naložilo u veljači 2013. godine protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane (TO) u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, a optužnicu je podignulo 31. prosinca 2013. protiv ukupno pet okrivljenika stavljajući im na teret kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu, u listopadu i prosincu 1991. godine, a Odjel suda za ratne u Beogradu potvrdio ju je 16. lipnja prošle godine.

Jedan od petorice optuženih - Žarko Milošević, u statusu je tzv. okrivljenog suradnika nakon što je postigao sporazum s Tužiteljstvom u zamjenu za kaznu od devet godina zatvora.

Obitelji i srodnici stradalih mještana Sotina rekli su na kraju prvog dana suđenja da očekuju osuđujuće presude, ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Pročitajte više