Sudska presuda: Izrael nije kriv za smrt američke aktivistice koju je pregazio vojni buldožer

IZRAELSKI sud je presudio da država Izrael nije odgovorna za smrt američke aktivistice Rachel Corrie, koju je 2003. godine u Pojasu Gaze pregazio buldožer izraelske vojske.

Obitelj aktivistice je podigla civilnu tužbu protiv izraelskog Ministarstva obrane zbog nemara. Sudac je kazao da je smrt 23-godišnjakinje bio "nesretan slučaj zbog kojeg treba žaliti". Dodao je da država nije odgovorna zbog bilo kakve "štete uzrokovane tijekom ratnih akcija".

"Štitila je teroriste u borbenoj zoni"

Sudac u gradu Haifi, Oded Gershon, je kazao da je Corrie štitila teroriste u "utvrđenoj borbenoj zoni". Dodao je da je vozač buldožera nije vidio, a da su vojnici napravili najviše što su mogli kako bi s tog mjesta maknuli ljude. "Nije se maknula iz tog područja, kao što bi razumna osoba napravila", rekao je sudac. U presudi je odredio da Izrael ne treba obitelji aktivistice uplatiti nikakvu odštetu.

Obitelj je zatražila simboličnu odštetu od 1 dolar i plaćanje sudskih troškova. Optužili su Izrael za namjerno i nezakonito ubojstvo njihove kćeri te da je propustio obaviti potpunu istragu o incidentu. Istraga izraelske vojske je 2003. godine pokazala da vojnici nisu krivi za smrt aktivistice. Odvjetnici obitelji su najavili da će se na presudu žaliti izraelskom Vrhovnom sudu. Roditelji djevojke, Cindy i Craig, su bili shrvani ovakvim završetkom postupka. "Povrijeđena sam", kazala je Cindy Corrie.

Vozač je nije vidio, a nosila je dobro uočljivu narančastu jaknu


Rachel Corrie je bila mirovna aktivistica i prije njezina dolaska u Pojas Gaze 2002. godine. U svom gradu u američkoj saveznoj državi Washington je organizirala mirovne demonstracije te je postala članicom Međunarodnog pokreta solidarnosti koji u svijetu zagovara "Palestinsku stranu". 2003. godine Corrie je zajedno sa drugim prosvjednicima te organizacije bila u gradu Rafahu u Pojasu Gaze.

Formirali su "ljudski štit" kako bi zaustavili izraelsku vojsku u uništavanju palestinskih domova i "čišćenju zemljišta" oko Rafaha. Izraelska vojska je tvrdila da to područje koriste militanti i da prosvjednici nisu smjeli biti u zatvorenoj vojnoj zoni. U vojnoj istrazi se utvrdilo da vozač buldožera nije mogao vidjeti Corrie i da ju je ubio komad ruševine koji je pao na nju. No, njezini pristaše tvrde da je nemoguće da je vozač buldožera nije vidio.

Na fotografijama snimljenima kobnog dana se vidi da je nosila narančastu dobro uočljivu jaknu i držala megafon te blokirala put vojnom buldožeru.

Pročitajte više