Sukob na pomolu: Desničari i antifašisti sutra se na Trgu okupljaju u isto vrijeme

ČINI se kako će desničarskog okupljanja na Trgu bana Jelačića, unatoč zabrani od strane Vlade, ipak biti. Kvaka je samo u tome što on neće biti održan u organizaciji HČSP-a, već jednako notorne desničarske udruge Hrvatski uljudbeni pokret.

Njihovo će okupljanje započeti sutra u 18 sati, sa svrhom "dijeljenja promotivnih materijala i izražavanja političkih uvjerenja". Hrvatski uljudbeni pokret u svom je priopćenju naveo kako je na vrijeme MUP-u prijavio svoj skup, što ga čini legalnim. Uz to su i priložili kopiju dozvole.

Zanimljivo je kako su u prijavi, u rubrici broj očekivanih posjetitelja, stavili brojku 10, a osigurali su i jednog vlastitog redara. Međutim, iz njihovog proglasa može se zaključiti kako ipak imaju veće aspiracije kada je broj posjetitelja skupa u pitanju, a očito mu žele dati i međunarodni karakter, baš kao što je to želio i HČSP, jer su zlokobni proglas objavili i na engleskom.

U njemu se obraćaju "Hrvatima svih vjera, Papi Benediktu XVI., Europskoj udružbi slobodnih naroda" pa čak i predsjedniku SAD-a. Skup je, naravno, organiziran povodom 71. obljetnice stvaranja NDH. Pritom se zahvaljuju "dičnom hrvatskom sinu Josipu Miljku i HČSP-u, konstatirajući kako je Hrvatska opet na nogama i kako postoji "Svjetlo Života na kraju 67-godišnjeg jugokomunističkog tunela Mraka i Smrti".

Srbopartizanske kame i nevini hrvatski vratovi

"Osuđujemo barbarski ispad prof. dr. sc. Ive Josipovića, vođe Crvene akcije, sada na plaći pri Pantovčaku 241, koji nas Hrvate želi vratiti u doba Hude jame i Crngroba, kad su sijevale srbopartizanske kame po nevinim hrvatskim vratovima. Uzalud. Došao je kraj i njegovoj obiteljskoj tradiciji, koja je donijela nesagledivo zlo i nevolju Hrvatskom Narodu, htijući ga zauvijek istrijebiti", stoji nadalje u "arhaično pisanom" proglasu HUP-a.

Bauk komunizma kruži Hrvatskom

"Pao je Berlinski zid. Ucijeloj Europi, ali ne i u Hrvatskoj. Na sveopću tugu i žalost Hrvatskog Čovjeka, sada već dobrano u 21. stoljeću, Država Hrvatska nikako se ne uspijeva otresti komunističkog jarma. Svi predsjednici Republike Hrvatske su ortodoksni komunisti: Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ivo Josipović. Svi predsjednici Hrvatske Vlade su komunisti, udbaši, masoni i homoljupci: Josip Manolić, Franjo Gregurić, Stjepan Mesić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović", nadalje objašnjavaju u HUP-u.


Čuvajte se latentnih inter-komunjara

Ali tu nije kraj. Svi novopečeni hrvatski bogataši, poslodavci i pravosudci su okorjeli komunisti: Franjo Gregurić, Ante (preko Ivice) Todorić, Milan Artuković, Stjepan Mesić (preko Željka Žužića i Ivana Ergovića), Luka Bebić, Dragutin Drk, Anđelko Leko, Franjo Luković, Branko Hrvatn, Branko Budić, Radimir Čačić... uz novopečene tajne (za nas ne) inter-komunjare: Ivica Mudrinić, Božo Prka, Josip Đakić, Miroslav Kutle, Božo Čulo, Ivan Turudić, Jasna Omejec...Hrvatski Narode bilo je dosta! Odradimo svoju povijestnu zadaću! Neka bude oo što mora biti", zaključuje HUP.

Prethodno su "prijatelje" na skup pozvali sljedećim rečenicama:

Dragi prijatelji,
 
Nakon stanke, koja je trajala pune dvije godine, evo nas opet na Trgu bana Josipa Jelačića. Kao što Vam je poznato tada 2010.:
 
"U subotu 10. travnja, u Zagrebu na Trgu Dr. Ante Pavelića, održano je VII. Okupljanje domoljubnih i državotvornih Hrvata na temu 'Dr. Ante Starčević – Otac Domovine'. Dakako, itekako se vodilo računa da se taj dan slavila 69. obljetnica proglašenja Nezavisne Države Hrvatske."
 
Tri i pol mjeseca prije toga - dana 26. prosinca 2009. – na doticaju Splavnice i Tkalčićeve, u blizini Trga bana Josipa Jelačića, proglasili smo Trg Dr. Ante Pavelića, Poglavnika NDH.

Sukob ideologija na Trgu

Valja napomenuti kako je za sutra, netom prije početka desničarskog skupa u organizaciji HUP-a, na Trgu bana Jelačića zakazana i konferencija inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma".


"Pozivamo građanke i građane, antifašistkinje i antifašiste sutra u petak u 17:30 na Trg bana Jelačića na press konferenciju inicijative 'Ujedinjeni protiv fašizma'", stoji u pozivu antifašista.

Ništa nije gotovo!

"Iako su konferencija i mimohod službeno otkazani, imamo dojave" da su se na internetu pojavljivali komentari kako "ništa nije otkazano" s linkom na fašistički Facebook event, također ističu antifašisti.

"Napominjemo kako je fašistički mimohod službeno otkazan, no pošto su fašisti najavili da će se šetati po gradu "kao turisti" sumnjamo da je riječ samo o službenom otkazivanju, dok će se neslužbeno stvar ipak dogoditi. U subotu u 11:00 vas također očekujemo na Trgu. Ništa još nije gotovo!", upozorava ova inicijativa.

Za pretpostaviti je kako će biti osigurana i velika prisutnost policije, jer će atmosfera, s obzirom na sudar dijametralno suprotstavljenih ideologija, sigurna biti naelektrizirana.

Pročitajte više