Sukob na pomolu: Tokio kupuje otoke za koje Kina kaže da su njezini?

KONTROVERZNI gradonačelnik Tokija želi novcem iz proračuna kupiti otoke oko kojih traje svađa između Japana i Kine. 

Otoci, koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu, su već dugo godina u centru rasprava između Kine i njezinog susjeda. Obje države tvrde da povijesno i prema svim drugim pravima to bogato ribarsko područje i potencijalno nalazište nafte pripada baš njima.

Dogovor do kraja godine

79-godišnji kontroverzni gradonačelnik Shintaro Ishihara je objavio ideju da želi od privatnih vlasnika kupiti nenastanjene otoke u Istočnokineskom moru tijekom svog posjeta Washingtonu, a Gradsko vijeće Tokija je danas potvrdilo taj plan.

U priopćenju su gradske vlasti citirale gradonačelnika koji je kazao da su otoci "izrazito bitni" za Japan, jer nude sjajan potencijal za razvoj prirodnih resursa i ribarstva. Glasnogovornik japanske vlade je kazao da ne zna za plan te ga nije želio komentirati, piše Reuters.

Agencija Kyodo je navela da je Ishihara kazao da su u tijeku pregovori sa vlasnicima i da bi dogovor mogao biti postignut do kraja godine. Kontroverzni gradonačelnik služi već svoj četvrti mandat, a prošle godine se morao ispričati javnosti kada je rekao da je potres i tsunami "Božja kazna" za egoizam Japanaca.  

Pročitajte više