Sumnjiv, ali prekasno: Ravnatelja Glazbene škole u Makarskoj gonili bi zbog veze s učenicom...

Ilustracija: HRFoto (Tanja1), Index

POSTUPAJUĆI po prijavi makarske zviždačice Maje Milete, Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Splitu utvrdilo je da postoje osnove sumnje da je ravnatelj Glazbene škole u Makarskoj Željko Vlaho počinio kazneno djelo spolnog odnošaja zloporabom položaja na štetu maloljetne učenice, no kako je djelo počinjeno 2001. ili 2002. godine, 2008. godine nastupila je zastara kaznenog progona. Državno odvjetništvo ispitivalo je još neke stvari iz prijave pa su zaključili da ne postoje osnove za pokretanje postupka po službenoj dužnosti.

Pričalo se i pisalo prije 10 godina, ali tijela progona nisu reagirala

U pitanju je slučaj koji je još 2004. godine problematizirala Makarska kronika. Još tada se javno pričalo i pisalo o vezi koju je Vlaho imao sa učenicom svoje škole, no državne institucije tada nisu reagirale. A da jesu, temeljem ovakvog zaključka Državnog odvjetništva, Vlaho bi teško izbjegao progon. Ovako ništa.

Vlaho je u međuvremenu napredovao te zasjeo na čelo Glazbene škole u Makarskoj. Prije koji mjesec postavljen je kao jedini kandidat i na čelo Gradske glazbe. Tada se govorilo da ga policija istražuje zbog golišavih fotografija učenica na Facebooku, no pokazalo se da je istraga vođena i zbog davne priče iz Vlahine prošlosti.

Druga igra

S obzirom da je Index upoznat s nalazom Državnog odvjetništva, kontaktirali smo večeras Željka Vlahu da čujemo što on ima reći o ovome.

"To vam je apsolutno jedna druga igra u pitanju. Stvar je u tome da je u Glazbenoj školi raspisan natječaj za ravnatelja violine. Javilo se pet kandidata, četvero je ispunjavalo uvjete, jedan nije. Maja Mileta je imala kandidata, i to baš nekvalificiranog. Kada sam joj rekao da mi primamo samo kvalificirane, počela je prijetiti i došao je u pitanje moj odnos s tom djevojkom otprije deset godina. Ja iskreno govoreći nisam htio potezati to pitanje pošto je cura danas punoljetna, obrazovana, s privatnim poslom. Kada smo bili u vezi, ta cura je bila punoljetna i nije bila moja učenica", kazao nam je Vlaho. 

"Bila je učenica škole u koju sam ja išao"

I njega zanimaju rezultati policijskih izvida. Nije mu poznato do kakvih je zaključaka došlo Državno odvjetništvo. Nas je, pak, zanimalo kako misli da je bio u vezi s punoljetnom osobom, kada je u odgovoru Maji Mileti navedeno da je djelo počinjeno dok je oštećena bila maloljetna. I kako nije bila njegova učenica?

"Bila je učenica škole u koju sam ja išao. Mi smo hodali u vrijeme između njezine srednje škole i fakulteta. U to vrijeme nije bila maloljetna. Sve ostale priče su smiješne. Bio sam u policiji u Makarskoj, ispitivan pet sati, u Splitu četiri sata. U kuću su mi uletili tri policajca, svu informatičku opremu izbacili, i sa posla... Moj zaključak je da nisu ništa našli", siguran je Vlaho. 

"U vezi s moralom nemam problema"

Pitali smo ga i da nam komentira navod Državnog odvjetništva da su s nepravilnostima u radu upoznali i ministarstvo Željka Jovanovića.

"Oni su isto tako bili u inspekciji i prije desetak godina po istim tim prijavama i apsolutno nisu ništa našli. Može pisati tko što hoće, ja na to uopće ne želim ni odgovarati. Moja veza je moja osobna stvar. Ja i ta djevojka smo bili u vezi. U Zagrebu smo imali iznajmljeni stan, ona je studirala tamo, ja sam bio u Makarskoj. Planirali smo zajednički život, bili smo u vezi dvije i pol godine, a prekinuli smo jer su neki na tome inzistirali tako da se sve to prekinulo. Policija je to sve u nekoliko navrata ispitivala i ja mislim da sa moralom ni sa bilo čim u vezi s tim nemam nikakvih problema", kaže Vlaho.

"Uhvatili su se golduna i ćirilice, a ovakve pojedince toleriraju"

Maja Mileta uvjerena je, pak, nakon potvrde svojih sumnji i izvještaja Državnog odvjetništva da Vlahi nema mjesta na čelu jedne obrazovne ustanove.

"Takva osoba ne može biti na čelu Glazbene škole. Dvije godine imao je seksualne odnose sa učenicom, a nitko nije reagirao. Jedino sam ja prozivala, samo mi je podršku dao predsjednik Gradskog vijeća. Pisala sam i ministru Jovanoviću, ali nije reagirao. Uhvatili su se golduna i ćirilice, a ovakve situacije i pojedince toleriraju, što je meni krajnje neprihvatljivo", kaže Mileta.  

 

Pročitajte više