Superćelijski oblak s katastrofalnom tučom pogodio sjeverozapad Istre

Foto: Meteoalarm / Samantha Smilović Crometeo

SNAŽNA sredozemna ciklona svojim se centrom tijekom petka zadržavala nad Genovskim zaljevom, ali je tijekom dana sve više djelovala na vrijeme u Hrvatskoj, piše Crometeo.

Sjevernu Italiju već su sredinom dana zahvatili jaki grmljavinski oblaci, lokalno uz obilne pljuskove i tuču. Iako je u velikom dijelu Hrvatske tijekom petka bilo lokalnih grmljavinskih nestabilnosti, najjače nevrijeme zahvatilo je Istru. U izraženom jugoistočnom strujanju, nad unutrašnjosti Istre došlo je iza 14 sati do jačeg razvoja vertikalnih oblaka od koji je najjači pogodio područje od Umaga do Brtonigle. Talijanski Fossalon radar u centru superćelijskog oblaka otkrivao je odraz do 70dBz, što znači da je spomenuto područje pogodila jaka tuča. Stanje na terenu potvrdilo je radarske snimke! U Brtonigli debljina sloja leda od tuče bila je do 10 centimetara, a tuče je načinila štetu na poljoprivrednim kulturama, osobito na maslinicima koji su u cvatu.


Lokalno je u kratko vremenu palo više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a podaci s talijanskog meteorološkog radara Fossalon otkrivaju da je između Buja i Brtonigle u 6 sati palo 100 litara oborine po kvadratnom metru.

Nagli pad temperature zraka

Jake oborina i tuča donijele su i jak pad temperature zraka. U nekim dijelovima unutrašnjosti Istre temperatura se s toplih 20 spustila na samo 10 Celzijevih stupnjeva.


Osim u Istri, jačih grmljavinskih pljuskova bilo je ponegdje na Kvarneru, te u unutrašnjosti zemlje. 17 litara oborine po kvadratnom metru palo je Crometeo mjernoj postaji Zagreb Mlinovi, a 16 u Karlovcu.

Iako su u zemlji već ponegdje pale značajne količine oborina, ciklone će svojom glavninom djelovati na vrijeme u dane vikenda. Ne isključuje se mogućnost da lokalno padne preko 50, a ponegdje i 100 litara oborine po kvadratnom metru!

 

Jako grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo Zagreb

Nestabilno vrijeme kakvo nas prati posljednjih desetak dana nastavit će se i u narednim danima, a očekuje se i osjetni pad temperature.

Danas će prevladavati djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i nestabilno. Poslijepodne su posvuda mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab, na Jadranu slabo do umjereno, navečer na srednjem Jadranu i jako jugo. Najviša temperatura uglavnom između 16 i 22°C.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom oko 16 sati pogodilo je sjeverni dio Zagreba i Kustošiju. U nekim kvartovima padao je led veličine graška, a grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo je poslijepodne i karlovačko te koprivničko područje, ali i Istru.

Meteo-alarm je izdao upozorenje za gospićku, osječku, riječku i zagrebačku regiju, gdje se danas mogu očekivati izraženija grmljavinska nevremena.



Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom u subotu navečer će zahvatiti Dalmaciju, a zatim se postupno proširiti na cijelu Hrvatsku. Navečer i u noći u višem se gorju očekuje snijeg. Vjetar će sutra biti slab i umjeren, navečer i u noći u sjeverozapadnom području i gorju jak do olujan sjeverni. Na većem dijelu Jadrana umjereno i jako jugo i istočnjak, a na sjevernome dijelu umjerena, krajem dana jaka do olujna bura. Jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 11 do 15, a najviša dnevna većinom između 14 i 20°C.

Pročitajte više