Supruga osječkog suca napokon otpuštena s psihijatrije: Bila sam prisiljena piti silne lijekove, vezali su me za krevet

Ilustracija: HTV

OSJEČANKA čije je smještanje u psihijatrijsku bolnicu izazvalo sumnju u motive i zakonitost procedure napokon je izašla iz bolnice. Civilne udruge traže odgovor na pitanje je li riječ o kršenju ljudskih prava ili o opravdanoj hospitalizaciji. Svoju stranu priče rekla je novinarki HTV-a.

Prvo što je izustila je: "Sloboda napokon!", i to nakon 24 dana službeno - psihijatrijskog liječenja, a za nju - prisilnog zatočeništva.

"Sva su mi moja prava ljudska, i kao žene i kao majke i kao člana zajednice zapravo dovedena u pitanje i grubo narušena. Nakon svih tih silnih lijekova koje sam bila prisiljena piti, jednostavno mogu reći samo 'nemam teksta, nemam riječi na to sve", izjavila je za Dnevnik HTV-a Zdenka Kvesić te dodala: "Vezanje za krevet je bilo prestrašno. Nisam pružala nikakav otpor i to su vidjeli moja sestra i njena kćer. Nadam se da to inače nije način ophođenja prema pacijentima".

Rekla je da joj je otpusno pismo uručila doktorica Draženka Ostojić, supruga ministra zdravstva Rajka Ostojića. "Rekla mi je da bi ona, da je prošla ono što sam ja u ovih gotovo mjesec dana, sama sebi postavila takvu dijagnozu', otkrila je Kvesić te dodala da će zatražiti razvod.

Pučka pravobraniteljica: Očito je bilo nekih propusta

Nevladine udruge i njezina odvjetnica od mjerodavnih sad traže hitno utvrđivanje propusta i odgovornosti. Je li sučeva supruga bila protuzakonito smještena u psihijatrijsku ustanovu?

"Nadzor je napravljen u obje bolnice, i u Osijeku i u Vrapču. Naravno da ne mogu ništa govoriti o dijagnozi i eventualnim drugim stvarima. O tome će reći nadležna tijela", izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić čija je supruga poslana u nadzor slučaja Zdenke Kvesić, što je pridonijelo sumnji u zakonitost čitave procedure. Međutim, upravo joj je Draženka Ostojić, kako je gore spomenuto, uručila otpusno pismo.

Slučajem se pozabavila i pučka pravobraniteljica. Zatražila je očitovanje svih aktera. "Očito je da je nekih propusta ipak bilo. Kojih, koliko, kada, gdje, tko ih je učinio, o tome bih ipak pričekala još nekoliko dana da dobijemo sve relevantne informacije", izjavila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Pročitajte više