Surova hrvatska stvarnost: Prosvjedi radnika u Zagrebu i Splitu



PRAVU sliku gospodarskog stanja Hrvatske iz dana u dan pružaju nam prosvjedi radnika koji ne primaju plaće ili su postali "tehnološki višak". Ni današnji dan nije bio iznimka: u Zagrebu su na ulice izašli radnici KIO Keramike iz Orahovice, a u Splitu radnici Dalmacijavina i Željezare Split.

Bivši radnici propale KIO Keramike namjeravali su svoje probleme javnosti predočiti na Markovu trgu. Tamo se, međutim, i dalje ne smije prosvjedovati pa nisu mogli dalje od Trga bana Jelačića. Radnici propale tvornice traže da im se isplati 14 milijuna kuna zaostalih plaća i otpremnina.

Država im, međutim, ne može pomoći. Ponuđeno im je tek "utješnih" pola milijuna kuna. "Ovo ovako više ne može", očajan je Branislav Pejčić iz Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramike. Pejčić kaže da će, ukoliko se situacija ne riješi, u Slavoniji uskoro krenuti revolucija. "Ljudi u Slavoniji uskoro će početi gladovati, to je valjda moguće samo u ovoj državi", kazao je Pejčić.

"Narod je gladan"

Jednake probleme imaju i radnici splitske Željezare i Dalmacijavina. Iako je Željezaru nedavno kupio Petar Pripuz, a Dalmacijavino Salamon Berkowitz, zaostalih potraživanja još nema. Radnici Željezare nezadovoljni su postotkom kojeg će dobiti od stečaja firme, dok radnici Dalmacijavina apeliraju na novog vlasnika da im napokon isplati plaće koje im firma duguje.

"Narod je gladan", poručio je djelatnik Dalmacijavina Mate Markotić, kojem nije jasno zbog čega im se i dalje ne dopušta da se krene u proizvodnju. Radnici Dalmacijavina već su četiri puta izašli na ulice. Traže da im se isplati pet zaostalih plaća, te da se proizvodnja napokon nastavi kako bi mogli prehranjivati svoje obitelji.

Pročitajte više