Sutra malo toplije, a u utorak nam stiže ciklona Hera s novim oborinama

Ilustracije: Milan Rupić, Crometeo, Alen Niessner Šćine (Istramet)

ZIMA nam je napokon pošteno zakucala na vrata. Jutros u sedam sati u nekim se gradovima temperatura spustila i na -10 stupnjeva Celzijevih.


Đakovo je zabilježilo najnižu temperaturu, čak -11 stupnjeva, a slijede Beli Manastir, Bilogora, Gospić, Osijek, Slavonski Brod, Udbina i Virovitica s -10. U Zagrebu, na Griču, izmjereno je -5 stupnjeva, a najveći dio je zemlje je također "u minusu".

Snijeg zabijelio Istru

Jutros je i u Istri pao slabiji do umjereni snijeg koji je zabijelio područja Pazina, Žminja, Gračišća, Vozilići, Motovuna, Grožnjana, Vižinade, Barbana, Trviža, Buja i Buzeta. Susnježica je padala u dijelovima Poreča i u Funtani, a nekoliko pahuljica snijega prije kiše bilo je i u Puli, javlja portal Istramet.

Sutra malo toplije

Snijeg je u najvećem dijelu zemlje prestao padati, a ondje gdje pada, vrlo je slab. U većini zemlje je malo do jako oblačno.

Kako javlja DHMZ, u kopnenom području i na sjevernom Jadranu danas će biti promjenjivo oblačno s najviše sunčanih razdoblja u Slavoniji. U najzapadnijim krajevima mjestimice je moguće malo snijega, na sjevernom Jadranu kiše i snijega. U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Vjetar će biti slab, na Jadranu umjerena i jaka, u Dalmaciji na udare mjestimice olujna bura i sjeverac. Najviša temperatura bit će između -5 i 0, na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.


Sutra se očekuje sve više oblaka, pa će do kraja dana uglavnom u zapadnim predjelima ponegdje biti malo snijega, a na sjevernom Jadranu kiše. Na Jadranu će zapuhati većinom umjereno, ponegdje i jako jugo. Bit će hladno, ujutro u unutrašnjosti s umjerenim i jakim mrazom, ali na kontinentu ipak nekoliko stupnjeva toplije nego danas.

U utorak nova ciklona

Crometeo javlja da će odlaskom ciklone Gordon nad jugoistok Europe i njegovim popunjavanjem, vrijeme se kod nas stabiliziralo, no stabilno vrijeme neće dugo potrajati. Nad sjeverozapadnom Europom već sada na vrijeme utječe jaka ciklona nad Atlantikom. Ona će sve naglašenije djelovati na vrijeme u Irskoj i Velikoj Britaniji tijekom nedjelje i ponedjeljka. Tlak zraka u njenom središtu past će ispod 950hPa, tako da će to biti još samo jedna iznimno snažna ciklona koja će pogoditi spomenuto područje ove zime.

Njen frontalni sustav u ponedjeljak će stići do zapadnog Sredozemlja, gdje će se početi formirati sekundarni ciklonalni centar. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Hera i koja će od utorka naglašeno djelovati na vrijeme u Hrvatskoj. U utorak će donijeti mjestimičan snijeg u unutrašnjosti, na Jadranu većinom kišu, mada se ponegdje ne može isključiti mogućnost snijega. U utorak na kopnu oblačno i hladno, u većini krajeva s povremenim snijegom.


Pod utjecajem nove ciklone utorak će biti umjereno do znatno oblačan s čestim oborinama koje će obilnije i češće biti u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu. Osim kiše, uz obalu ponegdje može biti susnježice, uglavnom na sjevernom Jadranu, a u zaobalju i snijega. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, južnije od Šibenika umjereno do jako jugo, slabit će u drugom dijelu dana. Na otvorenom moru Dalmacije popodne tramontana. Jutro će biti manje hladno u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature bit će na sjevernom Jadranu i Dalmatinskog zagori od dva do sedam Celzijevih stupnjeva, uz obalu i na otocima Dalmacije od sedam do 12.

Ova će ciklona djelovati na vrijeme u našim krajevima sve do kraja tjedna! Od sredine tjedna počet će donositi nešto topliji zrak, pa će na Jadranu od kraja srijede do kraja tjedna biti česte i povremeno obilnije kiše. U unutrašnjosti će također biti oborina, ali će temperature biti granične, pa su mogući i kiša i snijeg i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom…



 

Pročitajte više