Suzavcima na mirne prosvjednike: "Žena u crvenoj haljini" postala simbolom prosvjeda u Turskoj

Foto: Facebook/Occupy Gezi

FOTOGRAFIJE žene u crvenoj ljetnoj haljini, koja mirno stoji u istanbulskom parku Gezi dok je policajac šprica suzavcem, obišle su svijet. "Žena u crvenom" postala je simbolom turskih prosvjeda, a fotografije su se proširile društvenim mrežama uz poruku: "Što nas više sprejate, to smo veći".

 

Upravo to je jedan od prizora koji zorno prikazuju kako je policija postupala s mirnim prosvjednicima i kako je upravo policija ta koja je isprovocirala sredinom prošlog tjedna nasilje i nerede. Na mirne prosvjednike, ali i na slučajne prolaznike, posljednjih se dana nasrtalo palicama, suzavcem, vodenim topovima... Svijet su obišle snimke policijske brutalnosti.

Vijesti o stvarnom stanju u zemlji iz Turske posljednjih dana izlaze "na kapaljku". Državni i provladini mediji već danima izvještavaju o "smirenju situacije", dok objave na društvenim mrežama, fotografije te snimke prosvjeda svjedoče o medijskoj blokadi, novim sukobima te dodatno uzburkanim strastima nakon prvih službenih potvrda smrtnih slučajeva.

Dok turskog premijera Recep Tayyip Erdogan nema u zemlji, njegov zamjenik Bulent Arinc jučer je poručio kako su spremni saslušati demokratske zahtjeve prosvjednika, a organizatore originalnih prosvjeda za spašavanje parka Gezi u istanbulskoj četvrti Taksim, pozvao je na sastanak. Rekao je i kako su prosvjedi protiv prenamjene poznatog istanbulskog parka bili "pravedni i legitimni" te se ispričao ozlijeđenima.

No, ni on nije pozitivac u ovoj priči - i on tvrdi kako je u prosvjedima ozlijeđeno puno više policajaca negoli prosvjednika, dok realno stanje izgleda drugačije i neslužbene brojke govore o tisućama ozlijeđenih prosvjednika.

 

Pročitajte više