Svađa oko koncesije Zračne luke Zagreb - Hajdaš Dončić odgovorio Kosoru: Super, nek´ me tuži

Foto: Arhiva

"SUPER, nek' me tuži, ne znam zašto". Odgovorio je tako ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine, Darinku Kosoru, koji kaže da će tužiti Ministarstvo ako u roku od dva tjedna Grad Zagreb kao vlasnik 35 posto udjela ne dobije cjeloviti tekst Ugovora o koncesiji Zračne luke Zagreb.

Koncesijski ugovor bit će objavljen za neka dva tjedna, kaže Hajdaš Dončić: "Nakon što je iz Agencije koja se bavi javno privatnim partnerstvom dobijemo odobrenje koncesijskog ugovora. Mi apsolutno ništa ne skrivamo".

Predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba brine sadržaj ugovora, koji navodno nije isti onomu ranije dogovorenom, a šuška se i o promjenama projekta koji je izabran na natječaju. "Od sindikata Zračne luke Zagreb imamo informacije da je došlo do izmjena ugovora i do izmjene projekta. Znači da bi sam terminal bio puno manji u građevinskom obliku nego što je to bilo na međunarodnom javnom natječaju. Mi smatramo da je to nezakonito i da ne možete mijenjati nešto što je na međunarodnom natječaju donešeno", istaknuo je Darinko Kosor.

ZAIC-u sve postalo preskupo?


Sindikati tvrde kako koncesionar, francuski ZAIC, neka dogovorena rješenja izbacuje, jer im je sve postalo preskupo, te da se tako bitno smanjuju terminali koji se trebaju graditi. I sindikate i Grad i javnost zanima zašto radovi, najavljeni za početak listopada, nisu počeli. Ministar kaže da će koncesionar vjerojatno sve objaviti već danas, te da su radovi počeli.

"Francuzi će, koliko znam, danas objaviti detaljan raspored što se tiče samih radova. Radovi su počeli već u devetom mjesecu u sklopu projekta kao što je izgradnja terminala od 200 milijuna eura. Na toj lokaciji trebaju prije svega početi arheološki radovi koji su počeli. Tek nakon završetka arheoloških radova koji će biti gotovi krajem listopada, a počeli su u rujnu moći će se krenuti s drugim pripremnim radovima", izjavio je Hajdaš Dončić.

Ugovor o davanju Zračne luke Zagreb u koncesiju na 30 godina, a za izgradnju novog terminala potpisan je s francuskim konzorcijem u proljeće 2012. godine. Radovi su nekoliko puta odgađani - trebali su početi na samom startu 2013., pa početkom rujna, a kasnije je taj rok pomaknut na početak listopada.

Pročitajte više