Svaki će nas zastupnik koštati 180 tisuća kuna

Foto: sabor.hr

I PRIJE nego što prisegnu da će u skladu s Ustavom i zakonima raditi na dobrobit svih građana Republike Hrvatske zastupnici koje izaberemo 8. studenog ispostavit će nam račun. I to priličan.
Vlada će na sutrašnjoj sjednici odlučiti o visini naknade za izbornu kampanju. Po toj će odluci stranke i nezavisne liste za svakog izabranog zastupnika dobiti po 180 tisuća kuna.

Sića za gubitnike

Nešto novca utržit će i oni koji ne osvoje zastupničko mjesto, ali ipak dobiju više od 5 posto glasova (i to je moguće po hrvatskom izbornom sustavu). Njima će se isplatiti po 30 tisuća kuna našeg novca koji smo vrijedno uplatili u proračun. Da bi dobili taj novac stranke i nezavisne liste morat će otvoriti poseban račun namijenjen financiranju predizborne kampanje.

U proračunu je za naknadu za troškove izborne promidžbe predviđeno 28 milijuna kuna i neće ni kuna ostati nepotrošena. Jer ima smisla da sami plaćamo da nam se reklamiraju.

Podsjetimo, krajem kolovoza građani su u anketi Media servisa iskazali nezadovoljstvo radom saborskih zastupnika. Među komentarima o radu Sabora građani tako najčešće ističu činjenicu da se dio saborskih zastupnika praktički ne pojavljuje na svojem radnom mjestu, unatoč tome što su za to itekako dobro plaćeni.

Građani zastupnicima dali čistu jedinicu

"Dva plus, zato što nas većina nije zadovoljna, dosta vidimo prazne ili poluprazne klupe"; "Jedan plus, oni samo vole svoj džep, samo mare za sebe"; "Ma minus nula. Smeta me što ne rade svoj posao, a dobivaju tolike plaće drugi po kontejnerima kopaju"; "Dao bi im dva minus, jer Vlada i Sabor ne mogu nikako djelovati zajedno ne mogu naći nikakva kompromisna rješenja"; "Ima onih koji su opet preagresivni u raspravama, a ima onih kojih nikad ni nema, poput Keruma ili Karamarka"; "Kad slušam koje one gluposti govore kad se svađaju to za mene nije Sabor", tako su samo neke od kritika koje su građani uputili zastupnicima.

I dok je SDP na kritike građana odgovorio ističući kako bi one neopravdano izostaju sa sjednica trebalo novčano kazniti, ali i kako bi trebalo uvesti etički kodeks ponašanja. HDZ, s druge strane, smatra kako su za negativnost javnosti spram rada saborskih zastupnika krivi mediji, koji nedovoljno objavljuju govore koji su zaista relevantni za neku temu.

Pročitajte više