Sve oči uprte u Vatikan: Joseph Ratzinger će se sutra posljednji put kao papa obratiti vjernicima

Foto: AFP

SVE OČI uprte su posljednjih dana u Vatikanu. Sve je spremno za sutrašnju opću audijenciju, na kojoj se očekuje više od sto tisuća vjernika. Benedikt XVI. sutra će se posljednji put obratiti vjernicima kao papa, a potom će večer provesti u društvu kardinala. Papa je jučer, podsjetimo, potpisao i dokument kojim se mijenjaju crkvena pravila, pa je moguće da će konklava za izbor njegova nasljednika započeti i prije 15. ožujka.

"Sutrašnja će audijencija biti posebno prožeta osjećajima i poslušnošću, ono što će Papa zadnji put reći i uputiti svijetu i vjernicima", kaže pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak.

Nakon audijencije, Papa će predati svoj zlatni prsten, a njegov će osobni pečat biti uništen na isti način kao kada papa umre. Posljednje sate pontifikata Benedikt XVI. u četvrtak će provesti u društvu kardinala koji su već stigli u Rim, nakon čega leti u svoju rezidenciju u Castel Gandolfu, a u 20 sati nastupa sedesvakancija ili prazna stolica.

O početku konklava kardinali će odlučiti na skupštini 1.ožujka. Prema izmijenjenom Zakonu one mogu biti i prije predviđenih 15 do 20 dana, a s obzirom na približavanje Uskrsa, ranije konklave su dobrodošle, smatra Budinšćak.

"S te strane možemo reći da je dobrodošla. Konklave se mogu ranije održati jer nema dana žalovanja, misa ili sprovoda... Ako su svi kardinali u Rimu ne vidim razlog zašto se ne bi konklave održale ranije", smatra Budinšćak.

Najranije 5. ožujka - 115 kardinala procesijom iz rimske bazilike krenut će prema Sikstinskoj kapeli, polažu prisegu na Svetom pismu i zavjet šutnje, a između sebe će izabrati novog Petrova nasljednika.

"Prvi dan imaju samo jedno glasovanje. Sljedeći dan nakon jutarnje molitve i zajedničke svete mise ulaze ponovo u Sikstinsku kapelu i imaju dva glasovanja prijepodne i dva poslijepodne. Ako u slučaju glasovanja netko od kardinala izbornika dobije 2/3 glasova prisutnih, tada ima kanonski mandat za papinstvo", objašnjava.

Kada bi iz Sikstinske kapele mogao izaći bijeli dim, ovisi o datumu održavanja konklava. U povijesti je poznat tek jedan primjer, kaže Budinšćak, da je izboru novog rimskog prvosvećenika prethodilo 14 glasovanja, odnosno da su konklave trajale 4 dana. Nagađa se da bi ova mogla potrajati dulje od dva dana. Inače, po odlasku s dužnosti Papa će zadržati svoje ime Benedikt XVI., ostaje mu titula pape-emeritusa, kao i počasni naziv 'Njegove svetosti'.

Pročitajte više