Sve originalne kopije britanske Magne Carte po prvi puta u povijesti na jednom mjestu

Foto: FAH

SVE četiri postojeće originalne kopije Magne Carte, jednog od najvažnijih dokumenata u britanskoj povijesti, po prvi puta će se naći na jednom mjestu iduće godine povodom obilježavanja 800. godišnjice njezina potpisivanja 1215. godine.

Magna Carta jedan je od ishodišnih dokumenata britanske ustavnosti. Najvažniji element Magna Carte aktualan je i danas: njime je ograničena svojevoljna vladavina monarha te su vladari stavljeni u zakonski okvir unutar kojega su mogli djelovati.

Potpisana je nakon kratkog građanskog rata i uspješne opsade Londona koju su proveli pobunjeni plemići sa sjevera Engleske jer više nisu htjeli plaćati nerazumno visoke poreze kralju.

Originalne kopije izložene na jedan dan

U trenutku kada je kralj Ivan Bez Zemlje potpisao Magna Cartu, raskrstio je sa stoljećem i pol nemilosrdne normanske vladavine Engleskom. Premda Magna Carta nije uspostavila mir, ona je do danas preživjela kao trajan simbol vladavine prava i postavila temelj za uspostavu britanske ustavne monarhije.

Kralj Ivan je naredio svojim pisarima da naprave više kopija tog dokumenta, a samo su četiri ostale do danas. Dvije se nalaze u British Libraryju, jedna u katedrali u Lincolnu u istočnoj Engleskoj i jedna u katedrali u Salisburyju na jugozapadu zemlje.

Kopije Magne Carte, koje će se sve naći u British Libraryju na jedan dan 3. veljače 2015. godine, moći će pogledati 1.215 ljudi koji će biti odabrani putem natječaja.

Pročitajte više