Sve smo to mi platili: HDZ je oprostio Todorićevim tvrtkama 400 milijuna kuna duga prema državi



VLADA Ive Sanadera kao i Vlada Jadranke Kosor otpisale su tvrtkama koje djeluju u unutar Agrokora, dugove države veće od 400 milijuna kuna. Otpis dugova događao se uvijek po istom receptu, odnosno kada bi Ivica Todorić kupio tvrtku, Vlada bi par mjeseci kasnije opraštala dugovanja.  

Belju otpisano 224 milijuna, a Vrbovcu 72 milijuna kuna

Prema evidenciji kome je sve Vlada u proteklih sedam godina otpisala dug koju je danas objavio Večernji list, tako se našlo Belje kojem je u studenom 2005. godine premijer Sanader otpisao dug u visini od 224 milijuna kuna! Ništa u tome ne bi bilo čudno da ga Ivica Todorić, odnosno Agrokor nije kupio osam mjeseci prije.

No, te 2005. godine Sanader nije bio izdašan prema Todoriću samo za milijunske potpore i oprost duga Belju jer je dug oprošten i PIK Vrbovcu u visini od 72 milijuna kuna koliko su iznosila potraživanja prema državi. Podsjetimo samo kako je Agrokor kupio Vrbovec u ožujku te godine.

A gdje su još i potpore

Vlada HDZ-a i to ona Jadranke Kosor bila je također izdašna prema Todorićevim tvrtkama, s obzirom da je u svibnju 2010. godine, Vupiku oprošteno čak 105,4 milijuna kuna dok je dug od 26 milijuna kuna reprogramiran na tri godine. Todorić je kupio Vupik u studenom 2009. godine za 30 milijuna kuna.

Naime, prema ugovoru o kupnji Agrokor je ispunio svoje financijske obveze prema Vupiku, a država je u skladu s ugovorom i uvjetima natječaja otpisala svoja potraživanja prema Vupiku. Taj otpis duga je proknjižen i te je 2010. godine prikazan kao izvanredni prihod društva. Ukupni prihodi Vupika zabilježili su tada skok od 280 posto, na ukupno 347 milijuna kuna, uz ostvarenu neto dobit od 170 milijuna kuna! Naravno, tada je najavljeno kako će se ovim  slučajem baviti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Pročitajte više