Švedska centralna banka prestala naplaćivati kamate za novac koji posuđuje komercijalnim bankama

Foto: Carl von Blixen (Wikipedija)

RIKSBANKA, najstarija centralna banka na svijetu, u utorak je snizila (repo) kamatnu stopu za novac koji posuđuje komercijalnim bankama na rekordnih nula posto.

Svrha ovakvih poteza je pospješivanje posuđivanja i podizanje cijena, a neočekivana odluka ukazuje na duboku zabrinutost zbog deflacije koja je u Švedskoj zabilježena u sedam od posljednjih devet mjeseci.

Potrošačke cijenu u rujnu su pale na -0.4 posto, što je niža razina od -0.2 posto  zabilježenih u kolovozu. Poput Europske centralne banke i Riksbank ima mandat čiji je cilj srednjoročna stabilnost cijena uz inflaciju do 2 posto.

U priopćenju banke čiji sadržaj prenosi Telegraph piše da je "izvršni odbor Riksbanke na svom posljednjem sastanku o monetarnoj politici u listopadu zaključio da ona mora biti još rastezljivija da bi se inflacija podigla prema ciljanih 2 posto."

Banka ne namjerava izmijeniti nultu stopu do sredine 2016. godine, kad očekuje da će se inflacija približiti ciljanoj razini.

Usprkos slabom, odnosno negativnom kretanju cijena, švedska ekonomija nastavlja bilježiti pozitivne trendove i ove godine očekuje rast BDP-a od 1.9 posto, u 2015. do 2,7 posto, odnosno do 3,3 posto u 2016. godini.    

Riksbanka je bila među prvim velikim centralnim bankama koje su podigle "repo stopu" nakon što je globalna ekonomija pokazala sramežljive znakove oporavka u 2010. godini, a taj je potez žestoko kritizirao nobelovac Paul Krugman.

Pročitajte više