Švedski parlament potvrdio Lofvena za premijera: Nova vlada bit će manjinska

Foto: FAH

NOVOIZABRANI švedski parlament u četvrtak je predsjednika Socijaldemokratske stranke Stefana Lofvena potvrdio za sljedećeg predsjednika vlade, izvješćuje njemačka agencija dpa.

"Naporno ću raditi kako bih ispunio očekivanja", kazao je Lofven nakon što je dobio potporu 132 zastupnika, dok je 49 bilo protiv. Za njega su glasali zastupnici iz redova njegove stranke i Zelenih, mlađeg partnera u budućoj koaliciji.

Nova vlada manjinska

Socijaldemokrati i Zeleni zajedno imaju 138 mjesta u parlamentu s 349 zastupničkih mjesta, što znači da će nova vlada biti manjinska i da će trebati potporu ostalih stranaka.

"Morat ćemo donijeti prijedloge zakona s kojima će se većina složiti", rekao je Lofven.

Lofven bi svoj kabinet i program vlade za naredno četverogodišnje razdoblje trebao predstaviti u petak, kada preuzima premijersku funkciju od Fredrika Reinfeldta.

Akesson protiv Lofvena

Jimmie Akesson, vođa Švedskih demokrata, stranke koja zagovara ograničavanje imigracije i koja je ostvarila zapažen rezultat na izborima, kazao je da je njegova stranka glasovala protiv Lofvena.

Asa Romson, supredsjednica Zelenih, kazala je da se radi o "povijesnom" glasovanju jer će njezina stranka prvi puta biti dio vladajuće koalicije i imat će ministre u vladi.

Pročitajte više