Svjedok neočekivano prozvao bivšeg šefa SIS-a: "Josip Perković me tukao u Kerestincu!"



"JOSIP PERKOVIĆ me tukao u Kerestincu", posvjedočio je na Županijskom sudu u Zagrebu Dobroslav Gračanin, bivši major JNA.

> Perković: Tuđman je znao za mučenja u Kerestincu i bio je zgrožen

Gračanin, koji je kao ratni zarobljenik u Kerestincu završio u siječnju 1992. godine, pojavio se na sudu kao svjedok Stjepanu Klariću i ostalim optuženicima za ratne zločine. Nitko, međutim, nije očekivao da će prozvati i bivšeg šefa SIS-a.

Perković je, naime, u svibnju i sam svjedočio o zločinima u Kerestincu. Tada je potvrdio postojanje zloglasne "crne sobe" i kazao da je o zlostavljanju ratnih zarobljenika osobno izvijestio Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Josipa Manolića.

"Na televiziji sam vidio osobu koja me je tukla"

"Bio sam šokiran kada sam na televiziji vidio da osoba koja me je tukla u Kerestincu svjedoči u ovom postupku", kazao je Gračanin, te sudu predočio fotografiju na kojoj je crnim markerom zaokružio Perkovićev lik.

Podsjećamo, Perković je u svom iskazu kazao da je za zločine čuo od Crvenog križa. Također je tvrdio da je nakon toga poslao inspekciju, te zatvorio Kerestinec kada je pronađena "crna soba" sa spravama za mučenje.


Iskaz bivšeg majora JNA, koji od 1994. godine živi u Nizozemskoj, bio je krajnje mučan. Gračanin je opisivao kako su ga u Kerestincu tukli i mučili vješanjem na kolotur i spajanjem na akumulator. Nakon što je izašao iz Kerestinca morao je provesti čak 33 dana na intenzivnoj njezi u Svetom Duhu.

Ne može zaboraviti "crnu sobu"

"Sjećam se svega što se događalo u toj sobi", svjedočio je Gračanin, prisjetivši se događaja kada ga je, kako kaže, tukao i Perković.

"Bio sam na ispitivanju kada je u sobu ušao muškarac u šarenoj uniformi s oznakama HV-a, ali bez čina. Pri ispitivanju me udarao šakom, a iza mene je stajala još jedna osoba koja me također tukla", kaže Gračanin.

Dodao je da u to vrijeme nije poznavao Perkovića, niti znao tko je on. Njegovu je sliku, kako kaže, vidio u medijima i odmah ga prepoznao. 

Pročitajte više