Svjetska banka bez ureda na Peristilu: "Filozofski fakultet može vani samo uz sudski nalog"

Foto: Index

PROŠLI tjedan doznalo se da će regionalni ured Svjetska banka postaviti u Splitu. Gradonačelnik Ivo Baldasar doveo je pred novinare Danicu Ramljak, bivšu ravnateljicu Ruđera Boškovića. Otkrila je kako se Split izborio za sjedište u oštroj konkurenciji sedam država regije. Uspjeli smo pobijediti čak i Beograd, no prvi direktor ureda bit će iz Srbije. Baldasar je presretan jer se osobno zauzeo, a najavio je i deset novih radnih mjesta u uredu, kao i mnogostruke koristi koje će Split imati od jedne takve institucije.

Čini se, međutim, da je već zapelo. Naime, Baldasar je obećao Ramljak ured u samom središtu Dioklecijanove palače. Radi se o najviša dva kata zgrade u čijem je prizemlju smještena Splitska banka, a na prvom katu svoje prostorije ima Institut dr. Ivo Pilar u kojem je nekoć radio don Ivan Grubišić. Lokacija je više nego reprezentativna, samo je mali problem što te dvije etaže, po 60-ak kvadrata svaka, koristi Filozofski fakultet u Splitu. Da Banka uđe, "filozofi" moraju izaći. To će malo teže ići.

Na prvom katu je Institut dr. Ivo Pilar

Dekan Jakir: Ne dolazi u obzir, mogu nas iseliti samo uz sudski nalog

"Nema šanse. To ne dolazi u obzir. Mi vani možemo samo uz sudski nalog", kazao nam je dekan Aleksandar Jakir. Fakultet ništa službeno još nije dobio, samo su im prije dva mjeseca iz Grada Splita poslali obavijest da se nisu pridržavali ugovora jer da ne koriste prostore.

"Pokazali smo da to nije istina. Jedan kat je uređen, a drugi obnavljamo, skromno koliko možemo, vlastitim sredstvima", kaže dekan Jakir. Prostorije na Peristilu Fakultet koristi za poslijediplomske studije i znanstvene skupove. Nedavno je tako održan okrugli stol na temu antifašizam danas.

U medijima se već pojavila informacija da će se Banka smjestiti u prostore koje drži u najmu Fakultet, ali je dekan Jakir mislio da se radi o nesporazumu. Pričekat će da nešto dobije napismeno pa će poduzeti potrebne pravne korake.

"Želim vjerovati da Grad Split prepoznaje važnost Filozofskog fakulteta i da će podržati njegov daljnji razvoj", nada se dekan Jakir.

Fakultetu bi navodno trebali biti ponuđeni zamjenski prostori u Koteksovom neboderu, a situaciju usložava činjenica da je tajnica dekana Jakira supruga gradonačelnika Baldasara. Fakultet sa 159 zaposlenih i više od tisuću studenata je u podstanarstvu na šest različitih lokacija.

Markovina: Baldasar šalje krivu poruku

Dragan Markovina, profesor je povijesti na Filozofskom fakultetu i najprepoznatljivije lice liste Drugo lice Splita, također je neugodno iznenađen najavom gradonačelnika Baldasara da će u prostorije koje koristi Fakultet useliti Banka.

"Riječ je o tome da se takvom odlukom šalje potpuno kriva poruka. Činjenica je da Fakultet nema vlastitu zgradu, a sada se iseljavamo s lokacije koja bi trebala biti povijesno kulturna i humanistička, da bi se uselila institucija neoliberalnog kapitalizma, čime se nastavlja proces sveopće komercijalizacije Dioklecijanove palače i najatraktivnijih gradskih prostora, koji će završiti tako što će se iz Palače iseliti 90 posto domaćeg stanovništva i javnih i kulturnih institucija", kaže Markovina.

Dragan Markovina
 

 

Pročitajte više