Svrgnuti paragvajski predsjednik: Otišao sam kako bi spriječio krvoproliće

BIVŠI paragvajski predsjednik Fernando Lugo, kojeg je tamošnji Senat krajem lipnja po kratkom postupku razriješio dužnosti, kazao je kako je bio prisiljen pomiriti se s opozivom zbog prijetnje ogromnim nasiljem koje bi su suprotnom vjerojatno preplavilo zemlju.

Podsjetimo kako je Luga, prvog ljevičarskog predsjednika, vlasti razriješio parlament kojim dominiraju desničari, a razlog je bilo "loše obnašanje dužnosti". Takav potez izazvao je salve bijesa u Paragvaju, ali i kod paragvajskih susjeda koji tvrde kako je riječ o institucionaliziranom državnom udaru, jer je Lugo bio demokratski izabrani predsjednik.

U ekskluzivnom intervjuu za RT, Lugo je kazao kako je bio prisiljen predati vlast bez borbe, jer je znao da u protivnom postoji velika šansa da u Paragvaju dođe do krvavih sukoba. "Znao sam da se sprema novi masakr. Obavještajne službe su nam kazale se spremaju nova ubojstva poput onih u regiji Curuguaty, ali da će ovog puta to biti još ozbiljnije. Ja sam pacifisti. Ne želim ni da se kap krvi prolije zbog nasilja. Zbog toga sam se pomirio s ovi krajnje ilegalnim i nepravednim procesom", kazao je Lugo za RT.

Kada govori o ubojstvima, Lugo misli na slučaj kada je policija krenula odstraniti neke seljake bezemljaše s posjeda bogatog veleposjednika, inače Lugovog oponenta, što je na koncu rezultiralo ubojstvom šestorice policajaca i 11 seljaka. Točni detalji tog incidenta još nisu poznati, ali jasno je kako je to bio povod za napad na Luga, jer je ovaj smijenjen samo osam dana poslije.

Pročitajte više