Swiss Leaks: I obitelj Lukšić sakrivala novac u švicarskim bankama?

Foto: Guliver Image / Getty Images

MEĐU svjetskim bogatašima čiji su tajni računi razotkriveni u aferi Swiss Leaks je i hrvatska obitelj Lukšić iz Čilea, tvrdi čileanski Centar za istraživačko novinarstvo (Ciper).

> Mutni poslovi "teški" 100 milijardi dolara: Bankarski div HSBC poslovao s diktatorima, ali i s Hrvatima

> Swiss Leaks: Dok drugi pokreću istrage, u Hrvatskoj nitko neće maknuti prstom

Lukšići su najbogatija čileanska obitelj: vrijednost njihove imovine procjenjuje se na 13 milijardi dolara. Dio poslovnog imperija obitelji Lukšić nalazi se i u Hrvatskoj; kupnjom Istraturista postali su najveća turistička grupacija u Hrvatskoj.

Čileanska porezna uprava već krenula u lov

Među onima koji imaju tajne švicarske račune je, prema informacijama Cipera, i Davor Lukšić, direktor hrvatske Lukšić grupe. Tajni račun u švicarskoj banci je, prema pisanju Cipera, povezan s još dvoje djece patrijarha obitelji Andronica Lukšića.

Čileanska porezna uprava je, piše Ciper, već stupila u kontakt s francuskim vlastima (s obzirom da je informacije o tajnim računima prvi dobio francuski dnevni list Le Monde), te zatražila detaljnije informacije o vlasnicima tajnih računa u Švicarskoj koji su državljani Čilea. Namjera je čileanska vlade naplatiti porez kojeg su njihovi najbogatiji građani pokušali sakriti od države.

37 hrvatskih poduzetnika u Švicarskoj čuva 33,2 milijuna dolara

U aferu Swiss Leaks umiješano je i 37 osoba koje su povezane s Hrvatskom, od čega su trećina hrvatski državljani.

Prema informacijama koje je objavio Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo, ukupno 40 klijenata povezanih s Hrvatskom je u razdoblju od 1977. do 2006. otvorilo 77 tajnih računa u švicarskoj banci HSBC. Trenutno takvih klijenata ima 37, od čega ih 27 posto drži hrvatsku putovnicu ili državljanstvo. Navedeni klijenti u Švicarskoj su ukupno pohranili 33,2 milijuna dolara, a najveći pojedinačni klijent na svojim računima ima 10,7 milijuna dolara.

Pročitajte više