TDR: Cilj nam je održati proizvodnju i poslove u Hrvatskoj, nećemo komentirati špekulacije

Screenshot: YouTube

UPRAVA Tvornice duhana Rovinj (TDR) istražuje različite strateške opcije za tvrtku, a ciljevi su osigurati što bolju održivost poslovanja i što bolju perspektivu, u sklopu čega je zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj, osiguravanje radničkih prava i svega ostalog što će TDR činiti stabilnim, istaknuo je danas predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro.

Na godišnjem druženju s novinarima iz regije održanom u Rovinju, Zadro je kazao kako su sva nagađanja u medijima o mogućem strateškom partneru TDR-a i kupnji većinskog vlasničkog paketa od strane multinacionalnih kompanija - špekulacije i da ih ne može komentirati.

Iz TDR-a ne žele komentirati "špekulacije"

I direktor korporativnih komunikacija Adris Grupe, Predrag Grubić, osvrnuo se na medijske špekulacije o prodaji TDR-a.

Kazao je kako sve što se u ovom trenutku može reći je da TDR - u situaciji kada četiri kompanije drže više od 80 posto svjetskog tržišta, i više od 90 posto zapadnoeuropskog - razmišlja i razmatra različite strateške mogućnosti kako bi se povećala održivost TDR-a i zadržala radna mjesta u Kanfanaru i proizvodnja u Hrvatskoj.

Sve drugo u ovom trenutku je špekulacija, naglasio je Grubić.

ZAdro: Nastavak povećanja tržišnih udjela

Zadro je istakno kako TDR i u 2014. nastavlja s povećanjem i zadržavanjem tržišnih udjela u Hrvatskoj i regiji, unatoč velikoj konkurenciji i padu konzumiranja duhana zbog smanjene kupovne moći potrošača.

Ukupna prodaja TDR-a u 2013. je iznosila 9,5 milijardi cigareta, pri čemu je 64,5 posto ostvareno u izvozu.

S tržišnim udjelom većim od 60 posto i 3,4 milijarde prodanih cigareta, TDR ima vodeću ulogu na hrvatskom tržištu.

Izvanredna pozicija i u BiH

Jednako tako, sa 1,8 milijarde prodanih cigareta u 2013. i stabilnim tržišnim udjelom većim od 30 posto, TDR je lider i na duhanskom tržištu BiH te jedan od vodećih hrvatskih izvoznika na BiH tržište, rekao je Zadro, ističući kako u krizi posebno raste prodaja rezanog duhana.


Tako je, primjerice, u Hrvatskoj udio stalnih pušača rezanog duhana porastao sa 0,8 posto u 2008. na 13,9 posto u 2013

Adris grupa je u 2013. ostvarila 3,16 milijardi kuna prihoda i 386 milijuna kuna dobiti.

Adris Grupa investirala uglavnom u turizam

Investicije Adrisa u posljednjih deset godina iznosile su oko sedam milijardi kuna, najvećim dijelom u turizam.

Adris Grupa, kako je navedeno, jednu petinu neto dobiti izdvoji za dividendu, a četiri petine ide za rast i razvoj. U zadnjih 20 godina dioničari Adris Grupe imali su prosječan godišnji prinosa od 28 posto na svoje dionice.

Pročitajte više