Tadić priznao poraz, Nikolić slavi pobjedu: "Rođen sam u Šumadiji, Hrvatska mi nikada nije nanijela zlo"

GRAĐANI Srbije danas su u drugom krugu predsjedničkih izbora izabirali novog čelnika države. Tomislav Nikolić je u pobjedničkom govoru kazao da su izbori prošli "veličanstveno i srpski", dok mu je Tadić odmah čestitao na pobjedi te je kazao da neće biti novi premijer. Nakon 50 posto prebrojanih glasova, Nikolić je dobio 50,25 posto, a Tadić 46,77 posto.

Tijek izbornog dana:

22:36 - Nikolić je kazao da će imati "mnogo posla prije nego što stigne u Hrvatsku", ali da će otići i tamo. "Rođen sam u Šumadiji i meni i mojoj obitelji Hrvatska nikada nije nanijela zlo. Nisam genetski predodređen da mrzim Hrvatsku", kazao je Nikolić koji je komentirao i da oni koji su ostali kod kuće je bilo sram glasati za Borisa Tadića.

"Hvala Tadiću što je čestitao. Imali smo kulturan i ozbiljan razgovor", rekao je Nikolić i pomirljivo dodao da ne želi da u Srbiji više bude neprijatelja. "Neka bude političkih suparnika, ali ne i neprijatelja", rekao je Nikolić.

Tadić je s druge strane poželio sreću Nikoliću te dodao kako je "to teška dužnost". "Živjeli smo u teškim uvjetima posljednje četiri godine", rekao je Tadić i dodao da bi bila tragična pogreška kada bi Srbija promijenila europsku orijentaciju. Nikoliću je savjetovao da razmisli o situacijama kada će biti sam u političkim odlukama. Tadić je kazao i da neće biti premijer i da neće sudjelovati u kohabitaciji.

"Ona prošla mi je bila dovoljna za čitav život", kazao je Tadić koji se ne osjeća odgovornim zato što mnogi ljudi nisu izašli na izbore. "Dao sam sve od sebe u proteklih pet godina i završio mnoge poslove", rekao je Tadić koji smatra da bi koalicija socijalista i naprednjaka bila "vrlo loša za Srbiju". "Vidimo se u nekom novom filmu", rekao je za kraj Boris Tadić i svima se zahvalio na suradnji.

22:11 - Republička izborna komisija je izvijestila da je nakon 50,21 posto prebrojanih glasova Tomislav Nikolić dobio 50,25 posto glasova, a Boris Tadić 46,77 posto. Na izbore je izašlo 46,7 posto glasova, a broj nevažećih listića je 3,02 posto. 

21:45 - Tadić je u prvom obraćanju nakon izbora priznao poraz. "Srpski građani su odlučili da je novi predsjednik Tomislav Nikolić", rekao je Tadić u svom obraćanju i dodao da je to bila poštena pobjeda te mu čestita i želi sreću na funkciji.

21:41 - Nikolić je rekao da Srbija neće skrenuti sa europskog puta. "Ovo je vrhunac moje političke karijere i jedan od najsretnijih dana", rekao je Nikolić i rekao da očekuje čestitku Borisa Tadića.

21:32 - "Postoji Božja pravda. Večeras sam na osnovu glasova građana Srbije pobijedio na izborima", kazao je Nikolić na početku svoga obraćanja te dodao da su izbori protekli veličanstveno, "srpski, kako i dolikuje". "Moramo početi raditi, osloboditi se kriminala, riješimo se stranačke oligarhije i tražimo prijatelje diljem svijeta", rekao je Nikolić i dodao da se moraju riješiti "bijele kuge". 

21:21 - Boris Tadić je stigao u izborni stožer svoje Demokratske stranke.

21:08 - Zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare je već proglasio pobjedu Tomislava Nikolića. "Srbija je večeras dobila novog predsjednika", kazao je Vučić te dodao da Nikolićeva prednost na 100 posto uzorka iznosi 1,5 posto.

CeSID je nakon 70 posto prebrojanih glasova izvijestio da je Nikolić dobio 49,4, a Tadić 47,4 posto glasova. To su prve procjene konačnih rezultata izbora.

20:55 - Prema rezultatima izlaznih anketa vodi se mrtva trka za predsjednika. CeSID-ova prva procjena rezultata na osnovu 50 posto obrađenih biračkih mjesta je da je Nikolić osvojio 49,4 posto, a Tadić 47,6 posto glasova. Izlazna anketa IPSOS, nakon 72,8 posto pregledanih biračkih mjesta kaže da Nikolić ima 48,6, a Tadić 48,2 posto glasova. 

20:37 - CeSID je objavio rezultate na osnovu 21 posto obrađenih biračkih mjesta prema kojima vodi Tomislav Nikolić, piše RTS.

20:17 - Do 19 sati je na izbore u Srbiji izašlo 41,5 posto upisanih birača, a pretpostavlja se da izlaznost neće premašiti 46 posto. Prvi rezultati se očekuju od 21,30 sati.

19:31 - Republička izborna komisija Srbije objavila je da je do 18 sati glasalo 36,83 posto birača. Prije dva tjedna je glasalo 48,28 posto birača. U Vojvodini je glasalo 38,78 posto, centralnoj Srbiji 35,92 posto, Beogradu 36,09 posto, Novom Sadu 38,53 post, Nišu 37,15 posto, Kragujevcu 33,28 posto i Čačku 32,14 posto.

18:59 - Gaf čelnika EU koji su tri sata prije zatvaranja birališta čestitali pobjedu Tomislavu Nikoliću. Više pročitajte ovdje.

18:21 - CeSID je izvijestio da je izlaznost na izborima do 17 sati bila 33 posto. U prvom krugu je bilo čak 11 posto više glasača do 17 sati. U vojvodini je glasalo 34,5 posto glasača, u centralnoj Srbiji 32,5 posto, a u Beogradu 32,2 posto.

Na biračkom mjestu u Vranju je došlo do sukoba nekoliko mladića. U tučnjavi je stradao predsjednik vranjskih demokrata Goran Stefanović, koji je pokušao zaštititi mladića. Navodno je nekoliko mladića, za koje se pretpostavlja su su iz Srpske napredne stranke, napalo mladića iz DS-a. Nakon toga je izbila tučnjava u kojoj je lakše ozlijeđen mladić iz DS-a.

17:41 - Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da će Tadić postati predsjednik, a Ivica Dačić premijer. Više pročitajte ovdje.

17:22 - U veleposlanstvu Srbije u Sarajevu je do 14 sati glasalo 39 posto od 100 upisanih birača. U Ljubljani je glasalo 30 posto, od 197 prijavljenih birača. U Podgorici je glasalo 22 posto upisanih birača.

Na biračkim mjestima u Čačku i Vladimircima dogodile su se manje nepravilnosti. U Čačku je jednom muškarcu dopušteno glasovanje bez prethodne identifikacije. U Vladimircima je zbog toga što jedna žena nije bila upisana u birački popis njezin muž sa stola uzeo glasačke listiće i zatvorio se u svoj kamion.

15:23 - Republičko izborno povjerenstvo je izvijestilo da je u Srbiji do 14 sati glasalo 23,19 posto birača. To je puno manji odaziv nego u prvom krugu kada je prije dva tjedna na birališta izašlo 31,67 posto, odnosno 8,48 posto više. U Centralnoj Srbiji je do 14 sati izašlo 22,95 posto, Vojvodini 23,73 posto, Beogradu 23,67 posto, Novom Sadu 25,16, a Nišu 23,46 posto. 

14:20 Izlaznost birača na biračkim mjestima u Vojvodini do 12.00 sati je 17,5 posto, saopćila je Pokrajinska izborna komisija na osnovu obrađenih podataka.

Na prošlim izborima 6. svibnja izlaznost u Vojvodini do 12 sati je bila 21,87 posto, što znači da je sada izašlo 4,37 posto manje birača.

12:10 Svoje glasačko pravo iskoristili su u posljednjih sat vremena i član Glavnog odbora DS i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, predsjednik Vlade Vojvodine i potpredsjednik DS Bojan Pajtić, kao i državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji je svoj listić ubacio u kutiju u Kosovskoj Mitrovici.

11:15 Do 10 sati na izbore je izašlo 8, 37 posto birača, čko je za 2,67 posto manje nego u prvom krugu izbora.

10:30 Kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić glasao je nešto poslije 10 sati u Novom Beogradu. Na glasanje je stigao sa suprugom Dragicom.

Odmah nakon njega na izbore je izašao i kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić. Na glasanje je došao sa suprugom, kćerima te ocem i majkom.

10:00 CeSID je objavio prve rezultate izlaznosti, koji pokazuju kako se na izbore do 9 sati odazvalo 4,9 posto birača. To je 1,2 posto manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora.

09:00 Tajnik Republičke izborne komisije Veljko Odalović potvrdio je kako su sva biračka mjesta u Srbiji otvorena na vrijeme i bez problema, te kako je glasanje u inozemstvu proteklo bez problema.

Svoj glas ujutro je dao predsjednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović.



Manja izlaznost u Washingtonu i New Yorku

U drugom krugu srpskih predsjedničkih izbora u ambasadi u Washingtonu i New Yorku izašlo je manje birača nego na prethodnim parlamentarnim izborima i glasanju u prvom krugu izbora.

Glasa se i na Kosovu i to na 90 biračkih mjesta. Prema dosadašnjim informacijama, izbori protječu mirno i bez incidenata.

Pročitajte više