Tajlanđani krenuli u "posljednji obračun" s korumpiranom vladom

Foto: Hina

VIŠE tisuća tajlandskih prosvjednika krenulo je u petak u "konačni obračun" s vladom pošto je ustavni sud zbog zlouporabe položaja razriješio dužnosti premijerku Yingluck Shinawatru, a povjerenstvo za suzbijanje korupcije proglasilo je krivom za nemar.

Tajlandsko Nacionalno antikorupcijsko povjerenstvo (NACC) podiglo je u četvrtak optužnicu protiv bivše premijerke zbog lošeg vođenja programa subvencija za uzgoj riže i traži da senat smjesta započne postupak opoziva. Ovisno o tijeku postupka, bivšoj premijerki prijeti zabrana političkog djelovanja i do pet godina. Dan ranije, u srijedu, Ustavni sud je smijenio Yingluck s premijerskog položaja zbog spornog imenovanja dužnosnika službe sigurnosti 2011.

Prosvjednici su se u petak priključivali povorci koju je predvodio Suthep Thaugsuban, bivši potpredsjednik vlade, a koja je krenula prema zgradi vlade koju ova mjesecima ne koristi zbog prosvjeda.

"Preuzet ćemo vlast i uspostaviti narodnu vladu", rekao je Suthep kada je povorka pošla iz parka u Bangkoku gdje su se prosvjednici utaborili.

Prosvjednici su organizirali i povorke prema nekoliko televizijskih postaja.

Suthep Thaugsuban je više puta najavio da će ovo biti "dan pobjede".

Stotine policajaca raspoređene su na ulicama Bangkoka dok se strahuje od sukoba nakon šestomjesečne krize u kojoj je poginulo barem 25 ljudi.

Usto, pristaše vlade poznati kao 'crvene košulje' najavili su veliki skup u subotu u Bangkoku.

Oporbeni prosvjednici žele iskoristiti trenutak slabosti privremene vlade. Odbijaju parlamentarne izbore predviđene 20. srpnja i žele umjesto toga bez izbora postaviti "narodno vijeće" zaduženo da provede "reforme" sustava.

Sustav nagrizaju, po njihovu mišljenju, korupcija i godine vlada odanih Thaksinu Shinawatri, Yingluckinu bratu.

Thaksin Shinawatra je svrgnut državnim udarom 2006. i živi u progonstvu kako bi umakao sudskom progonu za financijske malverzacije koji je, drži, politički motiviran.

Nakon puča protiv Thaksina 2006., u Tajlandu ne jenjava kriza u kojoj sudjeluju protivnici i pristaše milijardera Thaksina Shinawatre.

Pročitajte više