Talibani najavili osvetu za pokolj u Afganistanu: Pozvali na ubijanje "poremećenih američkih divljaka"

TALIBANI su danas najavili osvetu za jučerašnji masakr 16 afganistanskih civila, koji je počinio američki vojnik. Ovaj incident  mogao bi dovesti do još većih napetosti u ionako lošim odnosima između američkih i afganistanskih vlasti, javlja CNN.

Američke snage sigurnosti pojačale su nadzor nad provincijom Kandahar, gdje se jučer dogodio pokolj. U javnosti postoji strah od moguće odmazde Talibana, ali tijekom dana nisu zabilježeni veći prosvjedi ili incidenti.

Talibani su se zakleli na osvetu u poruci javnosti, u kojoj su pozvali na pokolj "poremećenih američkih divljaka".

"Pokolj koji neće biti oprošten"

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je objašnjenje od SAD-a o tome kako se točno napad dogodio te je incident nazvao "atentatom" koji ne može biti oprošten. Lokalno stanovništvo zatražilo je da se počinitelj preda njima kako bi se pobrinuli da pravda bude zadovoljena.

S druge strane, afganistanski parlamentarci zatražili su da se vojniku sudi javno u njihovoj zemlji, za što postoji vrlo malena vjerojatnost. Najvjerojatnije će mu se suditi na vojnom sudu u SAD-u, što bi moglo izazvati dodatne napetosti u Afganistanu.

Povod masakru još uvijek nije poznat

Krvavi pohod američkog vojnika započeo je jučer oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu. Tridesetosmogodišnjak je išetao iz svoje baze te se uputio prema obližnjim selima, gdje je obišao nekoliko kuća i pucao na civile u njima. Među žrtvama je navodno bilo i devetero djece.

Nakon pohoda vojnik se vratio u bazu i predao američkim vlastima.

Pročitajte više