Talijanska Sjeverna liga žali za lirom i želi izaći iz eurozone

Foto: Fabio Visconti (Wikipedia)

TALIJANSKA regionalistička stranka Sjeverna liga želi revidirati sve europske osnivačke ugovore i izaći iz eurozone ukoliko stupi na vlast, izjavio je u srijedu njihov šef Matteo Salvini.

"Da smo u vladi, tražio bih reviziju svih europskih sporazuma, cjelokupnu reviziju svih ugovora", rekao je na konferenciji za novinare u Rimu pred stranim novinarima.

Cijeli sustav europskih institucija je "pogrešan", tvrdi Salvini (41), zvijezda u usponu talijanskog desnog centra rascjepkanog nakon odlaska Silvija Berlusconija s državne političke scene.

Sveprisutan u talijanskim medijima, on želi transformirati svoju regionalističku stranku pomoću anti-imigrantskih govora i anti-euro stavova bliskih Marini Le Pen u Francuskoj.

EU pokušava "ispraviti sustav koje je temeljno pogrešan, u rukama banaka i financija, ali današnja se Europa ne može reformirati, treba ju srušiti i izgraditi od nule", drži on.

"Želimo izaći iz euro zone", jasno je rekao i dodao da žali za vremenima lire i galopirajuće inflacije što je značilo da ljudi rade i troše.

Salvini, čija Liga je prvi put nadmašila Berlusconijevu stranku Forza Italia na nedavnim regionalnim izborima u Emiliji Romanji, najavio je skoro osnivanje pokreta pridruženog njegovom koji će predstaviti na jugu zemlje, gdje nema Sjeverne lige.

Sjeverna liga namjerava podastrijeti plan "flat-tax", jedinstvenu stopu oporezivanja od 15 posto za sve u Italiji radi pokretanja gospodarstva.

On je rekao da je osobno sklon kemijskoj kastraciji silovatelja, uvođenju doživotnog zatvora i strogoj kontroli imigracije.

Pročitajte više