Talijanska udruga upozorila Vladu: "Ne bušite Jadran jer je pun razbacanih bombi!"

Screenshot: NoTriv Terra

TALIJANSKA koordinacija udruga NoTriv Terra iz Barija već se dulje vrijeme bori protiv istraživanja ugljikovodika i bušenja Jadrana. Upozoravaju na postojanje neeksplodiranih sredstava, a medijima i udrugama koje se zalažu za zaštitu okoliša poslali su dopis u kojemu upozoravaju na moguće katastrofalne posljedice bušenja i istraživanja nafte i plina, prenosi dubrovniknet.hr.

Udruga upozorava i kako je velika opasnost za okoliš jaka seizmička aktivnost na tom području.

"Podnijeli smo primjedbe i zahtjeve za zaustavljanjem bušenja u Jadran Ministarstvu za razvoj Italije, uz studiju o utjecaju na okoliš vezano za istražna polja kraj obale Apulije, i predstavili im kartu neeksplodiranih sredstava u južnom Jadranu. Nakon najave hrvatskog Ministarstva gospodarstva, napravili smo i kartu koja pokazuje hrvatske blokove predviđene za istraživanje pokraj Apulije kao i lokacije neeksplodiranih sredstava", piše NoTrivTerra.

Navode lokacije i sva istražna polja koja je hrvatska Vlada dodijelila koncesionarima na određeno razdoblje za istraživanje ugljikovodika u Jadranu, a šokirala ih je izjava direktorice Agencije za ugljikovodike Barbare Dorić o tome kako će studija o utjecaju na okoliš biti završena netom prije nego se potpišu ugovori s koncesionarima.

Dodaju i da je jasno da se polja 25 i 26 dodijeljena INA-i nalaze u području registriranom kao područje s velikom količinom neeksplodiranih sredstava.

"Seizmička ispitivanja i bušenja nisu predvidjela na tisuće potonulih bombi u navedenom području. Također vjerujemo kako ni hrvatska Vlada ni potencijalni koncesionari nisu procijenili sinergijske i kumulativne posljedice seizmičkih ispitivanja kemijskog i konvencionalnog oružja. Možda ni ne postoji službeno istraživanje ni mapiranje takvih područja u hrvatskom dijelu Jadrana", kažu u udruzi i pozivaju talijansku i hrvatsku Vladu da zaustave sva ispitivanja dok  nadležna ministarstva ne utvrde opasnost i utjecaj na okoliš ovakvih aktivnosti.

"Zamislite što bi se dogodilo da samo jednu bombu slučajno okrzne bušilica ili jaki zračni pištolj kojim će se ispitivanja vršiti. A mi ne govorimo samo o jednoj, nego o tisućama bombi razbacanima po jadranskom dnu", zaključuju u upozorenju.

Pročitajte više