Tatari: Na Krim se vratio totalitarizam

Foto: Mustafa Džemilev/Public Domain/Wikipedia

POVIJESNI čelnik krimskih Tatara Mustafa Džemilev upozorio je u srijedu na potpuno odsustvo demokratskih sloboda na poluotoku kojeg je prije godinu dana pripojila Rusija i s kojeg je od tada otišlo 20.000 osoba.

"Postoji puno problema na Krimu za tatarsku manjinu. Krimske Tatare okupacijske vlasti smatraju opasnima", rekao je Džemilev na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

On je naveo procjenu Ujedinjenih naroda o 20.000 osoba koje su pobjegle s poluotoka nakon pripojenja, uglavnom turkofona manjina i tatarski muslimani koji čine 12 posto stanovništva.

"Krimski Tatari, autohtoni narod, su bili protiv okupacije. Oni su bojkotirali takozvani referendum o neovisnosti kojim je opravdano pripojenje te ukrajinske regije Rusiji i nisu sudjelovali na izjašnjavanju", dodao je.

Povratak totalitarizma

Vratili smo se na totalitarni režim, rekao Džemilov i izrazio žaljenje zbog potpune odsutnosti demokratskih sloboda.

"Zabranjeni su sastanci, svi mediji su cenzurirani, ljudi su prisiljeni uzeti rusko državljanstvo", nabrojao je. One koji su to odbili smatraju strancima koji svakih 90 dana moraju obnoviti dozvolu boravka i u svakom su trenutku mogu biti izbačeni, objasnio je Demilev.

Vrlo su česte racije, dodao je taj čelnik vrlo cijenjen u tatarskoj zajednici kojem ruske vlasti od travnja 2014. zabranjuju povratak na poluotok.

"Okupacijske vlasti traže oružje i zabranjenu literaturu, što je termin koji smo zaboravili", rekao je Džemilev. "Postoji popis od 3000 zabranjenih knjiga, nitko popis nije vidio, ali stalno ga osvježavaju i ako te knjige nađu u nekoj kući, to smatraju zločinom", rekao je.

Džemilov je također naglasio da je Medžlis, tatarska skupština na Krimu, izložena zastrašivanjima, ucjenama i prijetnjama.

Pročitajte više