Tenzije ne slabe: Cameron i Fernandez se na summitu G20 zakačili zbog Falklanda

SUKOB na relaciji London-Buenos Aires nastavljen je i na summitu zemalja G20, kada su se "zakačili" britanski premijer David Cameron i argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner. Do vruće razmjene mišljenja došlo je, naravno, zbog Falklandskog otočja.

Navodno se dvoje državnika slučajno susrelo u prolazu, što je Fernandez iskoristila kako bi Cameronu pokušala predati fasciklu s dokumentima o Falklandskim otocima. Ključna riječ je pokušala, jer je britanski premijer odbio primiti fasciklu. Međutim, kako prenosi Telegraph, neki svjedoci tvrde da je Cameron bio taj koji je potražio Fernandez, ne bi li joj "objasnio" kako treba "poštovati volju stanovnika Falklanda" koji su najavili održavanje referenduma o tome tko bi trebao upravljati otočjem kojeg svojataju i Britanija i Argentina.

Upravo je nakon te poruke Fernandez Cameronu pokušala predati neke dokumente, a Cameron joj se samo odbrusio kako neće diskutirati o suverenitetu Falklanda. "Nacije imaju obvezu razgovarati. Mi smo pripremili razne UN-ove dokumente, odnosno rezolucije koje sugeriraju kako dvije zemlje oko toga moraju pregovarati, a britanski premijer ih je odbio. Britanija odbija pregovarati. Najviše me iznenadilo to što Cameron nije došao na UN-ov sastanak o dekolonizaciji", kazao je argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman.

Podsjetimo, Britanci su nedavno Argentinu, odnosno argentinske napore da se ponovno pokrene pitanje Falklandskih otoka, optužili za kolonijalizam. Argentina je, logično, odgovorila kako Velika Britanija nema pravo nikome govoriti o kolonijalizmu.

Pročitajte više