Teška optužba ministra Varge: Novinari koji pišu protiv mene primaju proviziju

Screenshot: N1

MINISTAR zdravlja Siniša Varga gostovao je kod Tihomira Ladišića u emisiji Novi dan. Razgovarali su o aktualnim temama u zdravstvu, poput prekida trudnoće, ali i o tome razmišlja li Varga o ostavci nakon nedavnih optužbi za sukob interesa.

Varga je rekao kako je Vlada napravila veliki iskorak u sanaciji sustava zdravstva, i da je operativni dug svela na iznos od 1,5 milijardi kuna, ali i da je vrijeme da se sustav zdravstva sam generira, a ne da računa na pomoć države.

Plan im je, kaže, do 2017.godine podmiriti "stare, naslijeđene" dugove , i ne stvarati nove.

Na pitanje o tome kako će Ministarstvo s tolikim dugom funkcionirati, Varga je rekao kako Ministarstvo to podnosi već 20 godina, i da će sada okrenuti način rada, koji se temelji na plaćanju prema izvršenju, a da su bolnice dužne zaraditi novac.

"U bolnicama će morati odgovorno paziti na podmirenje dugova, a ne novac pasivno čekati. Novi sustav uključuje smanjivanje lista čekanja i sretnije pacijente, ali i zdravstvene radnike koji će od sada biti zadovoljniji."

Ladišić je pitao kako će bolnice zaraditi novac, i znači li to da će usluge naplaćivati svojim pacijentima.

"Ne, plaćat će HZZO u ime svoje ustanove. vodit će računa o svojim osiguranicima, da usluga bude pravodobna i visoke kvalitete, a u suprotnom će ta bolnica snositi financijske posljedice."

Varga: "I ja bih kao ministar financija bio protiv izdvajanja iz državne riznice!"

Na pitanje o tome zašto se odlučno zalagao da izdvajanje HZZO-a iz državne riznice, pokraj ministra financija Lalovca koji je čvrsto bio protiv toga, Varga je komentirao da on ne može razmišljati na način koji odgovara računovodstvu i da bi i on kao ministar financija bio protiv toga.

"Međutim, to je usko gledište, kada nešto gledamo samo s financijske strane. Na nama je da osiguramo nesmetano osiguranje zdravstvenog sustava s namjenskim novcima koji su nam na raspolaganju. Vlada je to prepoznala i vjerujem da će se brzo pokazati pozitivne strane."


Varga je uvjeren da HZZO izdvajanjem neće ostati bez novaca.

Smatra i da neke osobe u javnom zdravstvenom sektoru rade po svojoj volji, i da se radi o osobama koje primaju plaće za izvršenje usluga po volji svojih nadređenih.

Rekao je da se radi o šefovima odjela na ginekologiji, o nekim ravnateljima bolnica i određenim sanacijskim upraviteljima.

"Napravili smo stroge korake koji će pružiti bolju uslugu i zadovoljnije pacijente."

Varga: "Objavit ćemo popis bolnica koje obavljaju pobačaje"

Ladišić i Varga dotaknuli su se i aktualnih događanja vezanih uz pobačaje, to jest sve češće pozivanje liječnika na prizive savjesti, dok zakon ženama omogućuje nesmetano prekidanje trudnoće u bolnicama.

"Prekid trudnoće nije obuhvaćen obveznim zdravstvenim osiguranjem. s obzirom na to da se radi o plaćanju gotovinom, naišli smo na dosta manjkavosti. Naime, sve ustanove koje vrše prekid trudnoće moraju imati dozvolu od Ministarstva, ali to nije uvijek bio slučaj. Sada ćemo na našoj web stranici pružiti transparentnost i objaviti popis bolnica koje to mogu napraviti. Svaki liječnik ima pravo na priziv savjesti, to je legitimno, ali u tom slučaju moraju osigurati vanjskog suradnika koji će odraditi zahvat."


Na pitanje o tome je li kao ministar za ili protiv korištenja indijske konoplje u medicinske svrhe, Varga je kratko komentirao da je to pitanje struke koja bi to trebala procijeniti, a ne političko pitanje, i da će on poslušati stručnjake po tom pitanju.

O ostavci: "Ne. Zašto?"

Ladišić je Vargu pitao je li pomišljao na ostavku, s obzirom na sve češće optužbe i napade da je bio u sukobu interesa, s organiziranjem raznih simpozija i primanjem honorara za predavanja u bolnicama.

"Ne, naravno, zašto bih dao ostavku? Radi se o malom krugu novinara koji su rentno motivirani od strane industrije koja koristi svoje mogućnosti koje ima, a to je u Hrvatskoj uobičajeno. Ima indicija da su se ti članci pojavili tek nakon što se počelo dirati u javnu nabavu, i prvenstveno se radi o neistinama. U kuloarima se govori da se radi o novinarima koje rentno motiviraju ljudi u javnoj nabavi u Hrvatskoj."

Varga vjeruje da i dalje ima podršku građana i premijera da nastavi s mandatom.

"Naravno. Sve što se radi ima određeni odjek u javnosti, a iskreno, ja sam medije prestao i pratiti zbog vlastitog mentalnog zdravlja", kaže Varga.

Pročitajte više