Teška situacija za najbolju bolnicu: Splitski KBC kolovoz će morati izgurati sa samo 3 vaskularna kirurga

Screenshot: Google Maps/Street View

SPLITSKI KBC, nedavno proglašen najboljom bolnicom u Hrvatskoj, ostao je na tek tri vaskularna kirurga. Dr. Radonić i dr. Opačak otišli su u mirovinu, a njihov mlađi kolega dr. Ribičić dao je iznenada otkaz. 

Situacija je vrlo ozbiljna, sanacijski upravitelj dr. Kolja Poljak kaže kako će u rujnu stići pojačanja, jedno iz Zadra i drugo iz Zagreba, no do tada će se bolnica i pacijenti, a njih je popriličan broj s obzirom na sezonu i područje koje gravitira splitskom KBC-u, morati nekako snaći sa onim što imaju.

"Ne moraju na godišnji ljeti"

"Ljudi će se silno opteretiti, ali služba se neće ugasiti. Odlučili su se žrtvovati da bi pomogli da sve i dalje funkcionira. Ja im skidam kapu. Svaka čast. Godišnji odmori bit će im reducirani na tjedan, dva. Pa ne moraju godišnji iskoristiti preko ljeta. Lijepo je i zimi", kaže dr. Poljak.

Potez dr. Ribičića ga je prilično iznenadio. Otkaz je dao preko noći. 

"To je bez presedana, tako što napraviti u ovom iznimno teškom trenutku za splitsku bolnicu, ostaviti kolege na cjedilu. Nemam nikakvih saznanja zbog čega je kolega otišao. Nema opravdanja, nije imao povoda za tako što", kaže dr. Poljak.

Iz penzije ponovno u bolnicu

Pokušali smo provjeriti i sa dr. Ribičićem zbog čega je dao otkaz u bolnici. Nije htio o tome.

"Ja sam na plaži. To su moji privatni razlozi", kazao nam je dr. Ribičić.

Što je tu je, sanacijski upravitelj kaže da će se skrpati nekako, u planu im je iz penzije na četiri sata povući jednog kolegu. Koliko će on, međutim, moći doprinijeti s obzirom na golemu rupu koja se stvorila odlaskom trojice vaskularaca.

Šest dana u kolovozu pokrit će pripravnost?

Bolnica je velika pa tako ni upravitelj ne može u glavi držati svaki podatak, nakon provjere dr. Poljak nas je izvijestio da su im ostala četiri vaskularna kirurga i tri specijalizanta. Međutim, u rasporedu dežurstava vaskularnih kirurga samo su tri prezimena. 

Jedan kirurg imat će tako po rasporedu čak 12 dežurstava po 24 sata, što iznosi 288 sati! Daleko više no što je propisano. A to nije sve, jer osim dežurstava, liječnici rade i u standardno radno vrijeme. Drugi kolega će imati osam dežurstava, treći pet, a ostatak će pokriti pripravnost, što znači da će se vaskularci pozvati u slučaju potrebe u bolnicu. Takvu situaciju u splitskoj bolnici ne pamte. 

Pročitajte više