Test za lokalnu demokraciju: U Dubrovniku referendum o golfu na Srđu

Foto: Srđ je naš

U DUBROVNIKU se danas održava referendum o projektu izgradnje golf igrališta i vila na brdu Srđ. Problem je prošlih mjeseci nadišao Dubrovnik i promatra se kao test za lokalnu demokraciju.

> Na Islandu je referendum doseg civilizacije, a kod nas nazadnost lijenih aktivista: Dubrovčani, izađite na referendum!

> Zelena akcija kupila 60 kvadrata Srđa: Osigurali status stranke ako počne izvlašćivanje privatnih vlasnika

Projekt golfa na Srđu od samog je početka svrstao one za i protiv. Sam referendum od strane protivnika projekta već je doživljen kao mala pobjeda s obzirom na to da se građanima prepustilo da odlučuju o projektu. Potpisi za referendum su skupljeni, formulirano je pitanje i sve je spremno za direktnu demokraciju u lokalnom obliku.

"Predstavnici grada otvoreno pozivaju građane na bojkot!"

Đuro Capor iz inicijative "Srđ je naš" ususret referendumu kaže da je po tom pitanju stanje u gradu uzavrelo.

"Posljednji tjedan predstavnici grada Dubrovnika i tvrtke 'Razvoj Golf' otvoreno pozivaju građane koji su za golf na bojkot referenduma. Time se grad Dubrovnik otvoreno svrstao na stranu investitora, ne samo odabirom termina referenduma, jer ga nisu htjeli staviti na dan održavanja lokalnih izbora, nego i otvorenim propagiranjem neizlaska pokušavaju opstruirati referendum", rekao je Capor.

Investitori: Došli smo razvijati projekt koji znači prosperitet za Dubrovnik

Predstavnici investitora cijeli vrijeme demantiraju da uživaju političku zaštitu i naglašavaju interes za razvojem.

Evo što je na Dubrovačkoj televiziji rekao Ivan Kusalić, predstavnik investitora i prokurist tvrtke "Razvoj Golf:" "Ako odluka na referendumu bude takva da se većina građana izjasni protiv, evidentno je da će se golf ipak igrati na Srđu, s obzirom na to da je tako i koncipirano pitanje. Mi se nikada nismo došli baviti ovdje s bilo kakvim naknadama štete. Došli smo razvijati projekt, koji znači prosperitet gradu Dubrovniku, građanima Dubrovnika, koji nosi nova radna mjesta i nove sadržaje i koji može doprinijeti produženju turističke sezone u gradu Dubrovniku", kaže Kusalić.

Stanovnici naselja Bosanka na čijem je području predviđen projekt pozivaju na bojkot referenduma. Ogorčeni godinama ignoriranja od politike nadaju se prosperitetu od investitora. Da bi referendum bio uspješan na njega mora izaći više od 50 posto od 37 tisuća Dubrovčana s pravom glasa.

Zelena akcija kupila 60 kvadrata Srđa: Osigurali status stranke ako počne izvlašćivanje privatnih vlasnika

U međuvremenu je jedna od udruga koje se protive golf terenima na Srđu, Zelena akcija, objavila da je kupila 60 kvadrata zemljišta na Srđu, s ciljem osiguranja statusa stranke u postupku ako dođe do toga da "Razvoj golf" počne izvlašćivati privatne vlasnike. Kako ističu, tu metodu koriste brojne svjetske udruge za zaštitu okoliša kada se bore protiv otimačine zemlje.

Pročitajte više