Thaci pozvao EU da ubrza integraciju balkanskih država, spriječi prodor Rusije i IS-a

Foto: Hina

KOSOVSKI ministar vanjskih poslova Hashim Thaci pozvao je EU i NATO da ubrzaju integraciju balkanskih država ili će u suprotnom doći do širenja utjecaja Rusije i islamističkih ekstremista.

Thaci, do prošle godine prvi premijer neovisnog Kosova, rekao je da idućih mjeseci očekuje opipljive rezultate, kao što je novi europski vizni režim za Kosovo.

"Ovo je trenutak kada Bruxelles mora s lijepih riječi o Kosovu prijeći na konkretna djela", rekao je Thaci u Berlinu nakon sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom.

Kosovo, siromašna zemlja s 1.7 milijuna stanovnika, proglasila je neovisnost od Srbije 2008., ali ju Beograd i Moskva odbijaju priznati i blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama poput UN-a.

Thaci, koji je vodio albanske jedinice u borbi protiv snaga Beograda 1998-1999, kaže da Priština taj nastavak izolacije smatra "nepoštenim".

No članstvo u EU-u je zajednička želja i ostalih balkanskih država, uključujući Srbiju i Thaci kaže da će to "na kraju prisiliti Srbiju da prihvati realnost" kosovske neovisnosti.

Šef kosovske diplomacije pozvao je na ubrzanje tog procesa. "EU ne bi trebala odgađati priključenje i proces širenja te integraciju Kosova i regije u EU, ali i u NATO", istaknuo je.

"Bilo kakva odgoda tog procesa je opasna. Ona otvara vrata jačanju utjecaja Rusije u političkom, gospodarskom i vojnom smislu", rekao je.

"Ali ona također otvara vrata IS-u da prodre u regiju i ostvari utjecaj u njoj", upozorio je Thaci.

Pročitajte više