The New York Times: Haški sud zatvorio je sve Srbe, a oslobodio sve prijatelje Zapada

Screenshot: The New York Times

"PRAVDA na Balkanu je selektivna", piše David Harland, direktor Centra za human dijalog, u svojoj kolumni za The New York Times.

"Ako ste bili srbijanska žrtva rata u bivšoj Jugoslaviji - tko vam je kriv", piše Harland u komentaru u kojem se osvrnuo na haške presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju.

"Ukupno gledajući, skoro svi prijatelji Zapada su oslobođeni; skoro svi Srbi su proglašeni krivima. Takav ishod ne odražava ravnotežu zločina koji su počinjeni u ratu", piše Harland, te ističe kako se mnogi Srbi koji su etnički "počišćeni" za vrijeme rata nikad nisu vratili svojim kućama.

"Srbi su počinili mnoge najgore zločine, ali nisu bili sami"

"Ne osjećam simpatiju prema osuđenim Srbima. Upravo suprotno. Proživio sam opsadu Sarajeva. Bio sam svjedok optužbe u slučaju protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Srbi su počinili mnoge najgore ratne zločine, a li nisu bili sami i nije pravedno, niti korisno, da samo oni snose odgovornost", piše Harland.

Kolumnist Timesa ističe da su hrvatski lideri osmislili podjelu Jugoslavije, te dali velik "doprinos" stravičnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. "Osobno sam svjedočio neselektivnom bijesu hrvatskog napada na prekrasni grad Mostar. Živio sam u gradu u Bosni u kojem su odsječene glave zarobljenih muslimana izložene na tržnici", piše Harland.

"Ono što se dogodilo u Haagu daleko je od pravde"

"Vidio sam desetke tisuća srbijanskih izbjeglica kako napuštaju Hrvatsku tijekom hrvatske vojne akcije koja je 1995. okončala rat. Ako oslobođeni generali nisu odgovorni za ovo etničko čišćenje, netko jest, a taj netko, čini se, neće odgovarati", ističe Harland, te tvrdi kako Hrvati i Srbi u očima povijesti moraju snositi najveći dio krivice za ratne zločine.

"Ono što se dogodilo na Haškom tribunalu daleko je od pravde i bit će tumačeno od strane promatrača na Balkanu i drugdje kao nastavak rata legalnim sredstvima - na jednoj strani su UN, Njemačka i druge zapadne sile, a na drugoj strani su Srbi. To će ojačati najgore političke instinkte ljudi u bivšoj Jugoslaviji: kompleks proganjanja kod Srba, trijumfalizam kod Hrvata, osjećaj da su žrtve kod bosanskih muslimana, opravdanje namjere postizanja rasne čistoće kod kosovskih Albanaca. Svaka od ovih osobina djelomično je utemeljena u istini, isto kao što je svaka prenaglašavana i manipulirana od strane političara na svim stranama", tvrdi Harland.

Pročitajte više