Tisuće Afganistanaca prosvjeduju protiv spaljivanja Kurana: NATO uputio ispriku

VIŠE od 2000 Afganistanaca prosvjedovalo je danas ispred glavne američke vojne baze u Afganistanu zbog izvještaja kako su se strani vojnici nepropisno rješavali primjeraka Kurana i drugih vjerskih materijala, prenosi Reuters.

Do prosvjeda je došlo samo nekoliko sati nakon što se NATO-ov general John R. Allen ispričao zbog "nepropisnog odlaganja" Kurana od strane američkih vojnika te najavio pokretanje opsežne istrage.

"Kada smo doznali za ovaj incident, intervenirali smo i spriječili svaki sličan postupak. Poduzimamo sve moguće korake kako bismo osigurali da se ovo više nikada ne ponovi", izjavio je general Allen.

Ni helikopterima nisu otjerali prosvjednike

Navodno nepropisno odlaganje vjerskih materijala dovelo je do velikog prosvjeda na zračnoj luci Bagram, gdje su, prema tvrdnjama lokalnog stanovništva, vojnici spaljivali materijale i primjerke Kurana.

Američki su vojnici i helikopterima pokušali rastjerati prosvjednike, ali bez uspjeha.

Prošle godine u demonstracijama poginulo 20 osoba

Nakon što je američki pastor prošle godine na Floridi javno zapalio jedan primjerak Kurana, prosvjedi su potrajali puna tri dana.

Jedanaest je osoba poginulo kada su prosvjednici provalili u UN-ov kompleks u gradu Mazar-i-Sharifu, a još devetero u sukobima na jugu zemlje, u gradu Kandahar. U tim je sukobima ozlijeđeno još 80 osoba.

Pročitajte više