Titova bista stigla u Kumrovec, u etno selu oduševljeni povratkom

Foto: Hina, video: Zagorje.com (Youtube)

BISTA Josipa Broza Tita stigla je u Kumrovec. Nakon preseljenja s Pantovčaka izložena je u njegovoj rodnoj kući. U etno selu su oduševljeni Titovim povratkom, iščekujući još više turista.


U Kumrovcu je obavljena primopredaja umjetnina i memorabilija Josipa i Jovanke Broz, do jučer čuvanih u Vili Zagorje, a odlukom nove predsjednice doniranih Muzejima Hrvatskog zagorja.

Ipak, najviše je uzbuđenja bilo zbog mramornog rada kipara Antuna Augustinčića, otkriva voditeljica muzeja 'Staro selo' Kumrovec Tatjana Brlek.

"Dijelom izuzetnu radost što se danas na Josipovo bista Josipa Broza može vidjeti u njegovoj rodnoj kući", ispričala je kustosica za Media servis.

Osim najeksponiranijeg izloška, s Pantovčaka je kao donacija Ureda predsjednice stiglo više od stotinu predmeta. Uz ostale, još jedno, gipsano poprsje te dva portreta, ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića. Trenutno su pohranjeni radi stručne obrade, a uskoro će i pred posjetitelje Titova rodnog mjesta, otkrila je Brlek.

"Spomenutih 105 predmeta ulazi u trajno vlasništvo Muzeja 'Staro selo' Kumrovec. Potom će od 23. svibnja ove godine na Dan mladosti i radosti predstavljeni javnosti", najavila je.

Pročitajte više