Tko je bio francuski serijski ubojica? "Psihički nestabilan vuk samotnjak koji pati za ocem"

ODVJETNIK 23-godišnjeg serijskog ubojice Mohameda Meraha kazao je nekoliko dana prije prvih ubojstava rastao od supruge te je patio do "psihičkih problema".

Christian Etelin je opisao svoga klijenta kao "vuka samotnjaka" koji nije imao veze sa organiziranim kriminalom ili terorističkim organizacijama te kao "napušteno dijete" bijesno zbog duge odsutnosti oca.

Je li postojao "treći čovjek"?

Policija je kazala da je Merah snimio ubojstva troje djece i rabina ispred židovske škole te trojice vojnika. U razgovorima s policajcima je kazao i da je povezan s al-Qaidom. Nakon 30-satne opsade njegovog stana, Meraha je prošlog tjedna ubio snajperist.

Dok ga francuski političari opisuju kao "izoliranog ubojicu", policija još uvijek traži potencijalne sudionike u njegovim zločinima. Merahov brat je već završio u pritvoru zbog sumnje da je pomogao u pripremi napada na jugu Francuske. Pitanja oko mogućeg "trećeg čovjeka" su se intenzivirala nakon što su dužnosnici kazali da Merah nije poslao USB stick sa snimkom svojih ubojstava televizijskoj mreži Al Jazeera.

"Zapao u proturječnosti"

Danas će njegovo tijelo biti prevezeno iz Toulousea u Alžir gdje će ga pokopati. Ubojica je rođen i odrastao u Francuskoj, ali zbog njegovog podrijetla i želje oca, koji živi u afričkoj državi, Merah će biti pokopan u Alžiru. Odvjetnik Etelin je već ranije branio Meraha koji je imao brojne osude zbog delinkvencije. Posljednji puta ga je vidio 24. veljače, oko dva tjedna prije prvog napada 11. ožujka.


"Tvrdim da je to djelo vuka samotnjaka. Sve se dogodilo u kontekstu proturječnosti u koje je zapao, psiholoških problema sa kojima se morao nositi. Nije postojala infrastruktura niti organizacija čiji je bio vojnik", kazao je Etelin za AP.

"U sebi je nosio patnju napuštenog djeteta"

Etelin je otkrio da se Merah u prosincu vjenčao po islamskim običajima, ali se par razveo manje od tjedan dana prije prvog napada. Nisu imali građansko vjenčanje koje je potrebno kako bi Francuska priznala brak. "Nosio je patnju u sebi, patnju napuštenog djeteta. A to napuštanje je ponovno doživio poslije razlaza sa suprugom", kazao je Etelin.

"U njemu se dogodilo nešto vrlo osobno", rekao je odvjetnik i dodao kako je njegov klijent imao "izvjesnu dvojnost" koju nije mogao držati pod kontrolom. Francuski obavještajci su sugerirali da je Merah vodio dvostruki život ili je čak bio podvojena ličnost, što mu je omogućilo da se nekoliko dana prije ubojstva provodi po noćnim klubovima i pije alkohol sa poznanicima koji nisu ni naslućivali da je skladištio oružje, putovao u Afganistan i Pakistan te planirao napade.

"Otac se za njega nije brinuo dok je bio živ"

Etelin je kazao da Merah nije imao oca od svoje pete godine kada se razveo od njegove majke. "Njegov otac se sada ponaša arogantno i autoritativno. Ponaša se kao otac sada kada je njegov sin mrtav, iako se nikada nije brinuo o njemu dok je bio živ", zaključio je Etelin. Merahov otac je prije par dana kritizirao francuske vlasti, jer su mu ubile sina, umjesto da ga uhvate živog. Alžirske novine El-Khabar su napisale da je Mohamed Benalel Merah izjavio da želi da mu se sin pokopa na obiteljskom groblju blizu Medeae u Alžiru. 

Pročitajte više