Tko je zavrnuo pipu u špici sezone? Sućuraj i dalje bez dovoljno vode

Foto: IndexHRfoto/frankolina

SUĆURAJ na Hvaru i dalje je bez dovoljne količine vode. Iz Makarskog vodovoda krive visoke temperature i poručuju: nastavi li se ovako imat ćemo izvanredno stanje.

Tko je zavrnuo pipu u špici sezone? Reduciran je dotok vode za piće, ne rade tuševi na plažama, a Hvar je prepun turista. I dok iz Sućurja prozivaju Makarsku za sabotažu, oni sve negiraju i uzvraćaju. Direktor Makarskog vodovoda Šimun Borić za Media servis je poručio kako su uzrok nestašice vode visoke temperature koje već desetak dana ne silaze ispod 30 stupnjeva.

"Kad će se dogoditi da će temperature pasti, to stvarno nije u našoj domeni. Mi možemo isporučiti onoliko koliko možemo, odnosno, imamo tehničke mogućnosti kakve imamo. Ne možemo dati onoliko koliko ljudima na istočnom dijelu Hvara u ovom trenutku treba. Zato su se uključili vodonosci, i ako uspijemo održati da nešto dajemo mi, ostatak vodonosci, bit ćemo sretni", rekao je Borić.

Koliko bi ovakvo stanje moglo potrajati?

Borić kaže - ovisi o vremenu, ali ukoliko visoke temperature potraju, upozorava da bi moglo doći do izvanrednog stanja.

Načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić jutros je mještanima podijelio letak kojim upozorava da je potrošnja vode iznad očekivane, a problem s opskrbom nije riješen.

'Molimo sve stanovnike kao i njihove goste, da u narednom razdoblju reduciraju svu potrošnju vode na minimum, odnosno da vodu troše isključivo za najnužnije potrebe", apelirao je načelnik koji moli da se voda ne upotrebljava za zalijevanje vrtova ili pranje automobila.

Turisti bježe

Zbog nestašice vode danas je na Hvar došao još jedan brod vodonosac, tako da bi vode do sutra trebalo biti dovoljno. Neki turisti su zbog nestašice vode otišli s Hvara, dok drugi pak otkazuju dolaske.

Gradonačelnik Makarske Tonči Bilić i dalje tvrdi da se radi o tehničkim poteškoćama. Potrošnja vode jednostavno je, prema Biliću, prevelika zbog čega bi i dio Makarske rivijere navodno mogao ostati bez vode.
 

Pročitajte više