Tko nadzire Bajića? Nitko ne zna!



ŠTO S Mladenom Bajićem, pitanje je koje brine i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Taj odbor uskoro bi trebao raspravljati o curenju podataka iz DORH-a.

"Kako problem kontrole, nadležnosti i nadzora izvješćivanja o curenju podataka i objavljivanje klasificiranih podataka, nije sistemski riješen za sve državne institucije u Republici Hrvatskoj, a posebno imajući u vidu da je Državno odvjetništvo neovisno i samostalno državno tijelo, već smo zatražili od nadležnih institucija stručno mišljenje", odgovorio je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman na naš upit.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost upitali smo mogu li zatražiti istragu oko SMS-ova koje je Bajić slao Ivi Sanaderu, odnosno mogu li Bajića pozvati na odgovornost i od njega zatražiti da nedvosmisleno odgovori na pitanje jesu li to njegove poruke i zašto je Sanaderu otkrivao tajne informacije.

Nitko ne zna tko bi trebao nadzirati Bajića

Problem je, međutim, nastao kada smo pokušali saznati od kojih je točno "nadležnih institucija" Odbor zatražio stručno mišljenje. Na ovo nam pitanje Tuđman nije želio odgovoriti.

"Tražili smo mišljenje od zakonom predviđenih institucija. To će biti raspravljeno na sjednici i onda ćete dobiti stav odbora", kaže Tuđman.

Kad smo inzistirali da nam kaže koje su institucije nadležne da daju mišljenje o radu glavnog državnog odvjetnika, Tuđman nam je kazao da se radi o "proceduri koja je stvar tehnologije onih institucija koje to rade".

U Zakonu ništa ne piše

Ipak, uputio nas je da odgovor potražimo u Poslovniku Sabora, kojim su određene zadaće Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te u zakonskim aktima koji se tiču Državnog odvjetništva.

No, ni u saborskom poslovniku, ni u Zakonu o Državnom odvjetništvu nije naznačeno tko nadzire tu instituciju. Iz Zakona, odnosno njegovog petog članka, može se doznati tek da svatko ima pravo Ministarstvu pravosuđa ili nadležnom državnom odvjetniku poslati pritužbe na rad njegova ili nižeg državnog odvjetništva i na njih u primjerenom roku dobiti odgovor.

Odgovor na pitanje od kojih nadležnih službi je zatraženo stručno mišljenje o curenju informacija iz DORH-a pokušali smo dobiti i od Igora Dragovana, potpredsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kojeg nismo uspjeli dobiti na telefon, kao i od Damira Kajina, člana Odbora, koji nam je rekao da trenutno nije u Zagrebu i da ništa o tome ne zna.

Samo Bajić kontrolira Bajića

Problematika je to na koju je Index već upozoravao: samo Mladen Bajić nadzire rad Mladena Bajića! Naime, glavni državni odvjetnik u krajnjoj je instanci zadužen za nadzor svih svojih podređenih, ali nitko nema ovlasti da preispita rad samog Bajića. Prije nekoliko mjeseci na to je upozoravao i aktualni predsjednik Sabora Josip Leko.

"No pitao sam ga (Bajića op.a.) u Saboru, o tome kako nema nijednog pravnog ni demokratskog instituta koji kontrolira Bajića kad nešto ne čini. I to je problem. Morat ćemo tražiti rješenje, recimo specijalizirati neko saborsko tijelo", rekao je Leko u svibnju ove godine u intervjuu za Soundset.

Pokušali smo kontaktirati i predsjednika Sabora, kako bi doznali je li se išta napravilo po pitanju rješavanja ovog problema, odnosno pronalaženja tijela koje će kontrolirati Bajićev rad. No, u njegovom su nam uredu rekli da je Leko zauzet protokolom i da ne znaju kada će biti dostupan za izjavu.

Pročitajte više