Todd Akin opet šokira: "Poslodavcima se treba dopustiti da ženama plaćaju manje od muškaraca"

KONTROVERZNI republikanski kandidat za senatora Todd Akin koji je u kolovozu, govoreći u korist apsolutne zabrane pobačaja, privukao pozornost javnosti i brojne kritike izjavom da žrtve silovanja mogu "natjerati svoje tijelo da ne zatrudni", opet je navukao bijes boraca za jednaka rodna prava, ovoga puta izjavom da bi se poslodavcima trebalo dopustiti da ženama plaćaju manje od muškaraca.

"Vjerujem u slobodno poduzetništvo i mislim da vlada ne bi trebala ljudima određivati što plaćaju, a što ne", rekao je prošloga tjedna. Izjava je uslijedila nakon pitanja o njegovom glasanju protiv zakona koji ženama olakšava borbu za jednake plaće, donesenog 2009. godine.

"Radi se o slobodi. Ako netko želi zaposliti nekoga i oni se dogovore oko plaće, to je u redu. Vladino zabadanje nosa u sve moguće stvari dovelo nas je u velike probleme", rekao je, prenosi Huffington Post.

Izjednačavanje visine plaća muškaraca i žena pokazalo se nepremostivom preprekom u SAD-u tijekom posljednjih desetaka godina. Statistike pokazuju da je u drugom kvartalu ove godine u SAD-u prosječna radnica zaradila oko 80 posto plaće prosječnog radnika. Podaci pokazuju da se situacija nije mnogo popravila od 1989. godine kada su radnice zarađivale oko 75 posto muške plaće.

Pročitajte više