Totalno pomračenje uma splitskog gradonačelnika: Vjeruje da su Pavelićevi sljedbenici - antifašisti

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar pomaknuo je termin svog tradicionalnog briefinga četvrtkom, pretpostavlja se radi salvi kritika na otvaranje spomenika HOS-ovoj bojni Rafael vitez Boban, na kojem se pozdravljalo i pljeskalo ustaškom pokliču Za dom spremni, dok je sam Baldasar okupljenim crnokošuljašima čestitao Dan pobjede nad antifašizmom. Htio je sve objasniti i evo što je rekao...

"Ajmo prvo ustaše, odnosno optužbe prema meni, ili kritike, nisu optužbe. Jučer sam bio prilično zauzet sastankom u Ministarstvu znanosti vezano za Spaladium arenu i u Ministarstvu kulture oko HNK, tako da nisam pročitao sve detaljno, bilo je prilično toga, nisam stigao ni pogledati Dnevnik jer sam imao sastanak s investitorima, ali suštinu sam shvatio. Pa ću vam reći na možda malo drugačiji način nego što se obično govori. Da vam pokušavam objasniti ali na jednoj vrsti ne objašnjenja kao odgovora, nego objašnjenja općenito zbog čega jesam tu. Malo neobično možda... ", otpočeo je Baldasar.

Lijevo, desno, gore i dolje s Baldasarom

"Nisam se kandidirao da bih bio uobičajeni političar i da bi se bavio uvijek onim na način na koji sam primijetio da dobar dio političara radi svoj posao. Uđe se u kolotečinu, držite se zadanih smjernica i ne skrećete ni lijevo, ni desno, ni gore, ni dole. Mislim da je cijela država, nacija, društvo, u takvoj situaciji da bi svi ovi stereotipi na koje smo navikli jer su najkomotniji i najbezbolniji, da je obaveza svih političara bila i je da idemo u promjene. Ako vam je dobro i dobro živite, nastojite ne mijenjati, ali ako vam ide sve slabije, onda su promjene potrebne, i tu se svi slažemo. E sad, kako doći do promjena. Društvo je komplicirana kategorija i uvijek višeslojna. Imate nivo na razini ideologije, civilnog društva, nivo gospodarstva. Pokušavam otvoriti nekoliko pitanja vezanih za organizaciju društva...", započeo je dosta opširno i zaobilazno Baldasar. Kao mačak oko vruće kaše.

"Mišljenja sam da treba ići u preuređenje državne uprave i administracije Počeo sam od svoga grada i ovo je tek početak što se mene tiče. Tražim veće ovlasti za grad, naravno da postoje različita razmišljanja i svjestan sam toga da nekome odgovara, nekome ne. Župani štite svoje pozicije što je potpuno prirodno, ali u jednom normalnom razgovoru doći ćemo do toga što je najbolje. Evo, naš župan je rekao, pa da, vidit ćemo, napišite nešto pa ćemo vidjeti. To i je intencija. Mi ćemo napisati i onda sjesti za stol. Nisam ni mislio tražiti da budemo županija u punom smislu. Određene stvari ćemo se dogovoriti u interesu regije i županije, a osobito Grada Splita", dozvolio je sebi Baldasar digresiju prije no što se vratio na bit i proslavljanje Dana antifašizma, odnosno, za Baldasara pobjede nad antifašizmom.   

Baldasar kritičare zatvorio u kutije!

"Drugi nivo su udruge civilnog društva, ali nećemo se s njima sada baviti jer je to tema koja će nas odvući daleko. Treći je ovo što se sada radi na ideološkom planu, odnosno, što se pretvorilo u ideologiju. Moja namjera nije bila ulaziti u ideologiju, niti otvarati ideološke teme, a osobito ne te stare ideološke rane. Nisam se začudio na reakcije jer većina kritičara ionako je godinama na svojim pozicijama, sigurna u svoje stavove. Sigurni su da su u pravu i da tko god napravi neki drugačiji iskorak, nije napravio to kako treba, jer oni su u pravu. A po nekima od njih, očito nitko drugi nema nikakva prava na drugačije razmišljanje. Oni su jedini koji su moralne vertikale i koji su sigurni da su njihovi stavovi jedini ispravni i svi ostali ne mogu, ako nisu u njihovim kutijama. Jer ja bih ipak nazvao da su to kutije iz kojih ne mogu izviriti. A vidimo da nam društvo ne ide dobro i da imamo problema. I onda se u tim kutijama zatvorite i onaj s vanjske strane ili drukčijim pozicijama ostanu na svojim pozicijama i ništa se suštinski ne mijenja. I onda i dalje imamo da netko razbije staklo na prostorijama Srpske nacionalne manjine ili ošteti grobove na židovskom groblju, netko nacrta svastike, da budu neke izjave, povremeno se sporječkamo je li pozdrav ispravan ili ne. I onda se probude jedni i drugi i ostanu na svojim pozicijama, jedni govore s jedne, a drugi s druge strane i ništa se ne mijenja", pojasnio je situaciju Baldasar onako kako je on vidi.  

HOS-ovci se Baldasaru predstavili kao antifašisti?!

"Kada sam se odlučio glasati za spomen obilježje poginulim mladićima koji su poginuli u hrvatskim uniformama... Ovdje je, dakle, bitna samo jedna stvar. Svi koji su poginuli u HOS-u bili su regularni pripadnici Hrvatske vojske. Priznati sa svojim ratnim putem. Nemojte to zaboraviti jer to i jest suština. Imali su organizaciju koja je prethodila njihovom odlasku u regularne postrojbe, to je HOS. Smatrali smo da je plemenito što im njihovi suborci žele odati počast i da treba odati pijetet. Poginulo ih je 46. Oznake, grb i tekst su potpuno u skladu sa ustavom i zakonima RH. Meni bi bilo najkomotnije ne otići na to. Nije mi to palo na pamet. Vrijeme je da netko pokuša pomaknuti granice da više ne trebamo govoriti: "Znate, ne valja razbijati židovsko groblje, ne valja crtati svastike, ne valja ovo, ne valja ono." Tko to radi? Naravno da će po defaultu kritičari reći to su oni koji su tamo stajali u crnim košuljama. Odmah. Iz prve. Ne razmišljajući možda da među njima ima onih koji isto to osuđuju. Ne da ih možda imamo, nego imamo. Oni tamo stoje. Znate koji je bio najčešći odgovor? Zar mi nismo antifašisti. Oni sebe smatraju antifašistima. Zašto ih ostali ne smatraju antifašistima? Pa upravo zbog priča iz 41. i 45. Uz dužno poštovanje, imali smo mi još jedan rat poslije i čitav niz problema prije toga. Ne umanjujući žrtvu u 2. svjetskom ratu, ali dajte da se pokušamo malo približiti. Imamo Domovinski rat i budućnost. Stalno vraćanje u 45. ja ne kažem da nije potrebno, ali to bi trebali raditi povjesničari, a ne cijeli narodi i nacije, opterećivati se s tim. Ja sam pružio ruku, oni su je prihvatili. i zato sam otišao. i ponovno bih otišao jer smo odali počast mladićima koji su poginuli u obrani Republike Hrvatske kao regularni vojnici HV-a. I sad mi recite tko je lud", napokon je pojasnio Baldasar svoje viđenje svehrvatske pomirbe. 

Tko je zapravo lud?

Morali smo reagirati.

"Mi smo ludi, znate li tko je bio Rafael vitez Boban", pitali smo gradonačelnika.

"Ja ti govorim, već sam odgovorio, vraćaš me ponovno u 45, 43. govoriš mi ovo, govoriš mi ono... Zatvori se u svoju kutiju", poručio je Baldasar.

"Hoćete li komentirati pismo Viktora Ivančića naslovljeno gospodine debilu. Tu vam je sve kristalno jasno napisano", pitali smo ponovno. 

"Tebi je, meni nije, ja pokušavam objasniti na jedan pristojni i kulturni način...", nije se dao smesti Baldasar.

"Što pokušavate objasniti? Da ste čestitali Dan pobjede nad antifašizmom pod stijegom Rafaela viteza Bobana ljudima koji viču Za dom spremni na što ste i vi pljeskali", podsjetili smo Baldasara.

"To nije istina. Nisu vikali za dom spremni niti je bila zastava...", mrtav hladan je odgovorio Baldasar spreman na krivotvorenje događaja otprije samo pet dana.

"Uostalom, prije pola godine rekli ste da ćete položiti cvijeće na 10. travnja jer vi tu ne vidite nikakav problem", podsjetili smo Baldasara i na ono što je rekao prije pola godine. 

"Nisam rekao 10. travnja. Krivo si napisao. Dozvoli da objasnim, a ne da ti vodiš glavnu riječ i pitaš što ti padne na pamet pitati i tako skrećeš vodu na svoj mlin...", pobunio se gradonačelnik što se pitaju stvari koje bi se trebale pitati.

"Ljudi se zgražaju, a vi ne vidite u čemu je problem?", nije nam bilo jasno.

"Ne vidim", ostao je Baldasar pri svome.

"Oni su u vam u kutiji?", tražili smo objašnjenje.

"Ne kažem da nisu u pravu, ali bi i oni morali napraviti iskorak. Ja sam pozvao i drugu stranu da napravi iskorak", nastavio je splitski gradonačelnik po svome.

"Kakav su iskorak oni napravili. Oni sebe smatraju antifašistima  sa stijegom Rafaela viteza Bobana i ustaškim znakovljem? Je li vi čujete sebe što govorite? Postrojba koja 10. travnja slavi svoj dan? Vi ne vidite u čemu je problem", pokušali smo još jednom Baldasaru nacrtati, ali bez uspjeha. 

"Hvala lipa. Ne voliš čuti kritiku, ali zaista znaš pretjerati", zaključio je Baldasar. 

Ostalo je tako nejasno kakav su iskorak napravili pukovnik Marko Skejo i drugovi iz Rafaela viteza Bobana, koji i dalje redovno idu na misu za Pavelića. Da je Baldasar pitao, kao što je Index pitao, Skejo bi mu objasnio da je poglavnik Pavelić najveći sin hrvatskog naroda, a Boban najbolji ustaški bojovnik i da su Jasenovac i Gradiška bili tek bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo zakleti protivnici hrvatske države i najteži bolesnici. Kakav iskorak. Ludilo. Baldasar mora da ima vrućicu, samo toga nije svjestan.

Pročitajte više