Tračak optimizma iz Europe: EBRD Hrvatskoj sljedeće godine prognozira rast BDP-a po stopi višoj od 1 posto

Foto: Davor Pongračić/Cropix

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku u 2013. godini optimistično očekuje rast BDP-a po stopi višoj od 1 posto, no vrlo je lako moguće da će se ta prognoza revidirati s obzirom na visok rizik negativnog utjecaja krize na sastavnice BDP-a, izjavio je to Peter Sanfey iz Ureda glavnog ekonomista EBRD-a na predstavljanju EBRD-ova "Transition Reporta" za 2012. godinu.

Sanfey je kazao da prioritet Hrvatskoj u 2013. treba biti provedba reformi nužnih da se potakne gospodarski rast i gospodarstvo pripremi za članstvo u EU. Također, kazao je, u 2013. Hrvatska treba dodatno ojačati regionalnu povezanost u energetskom sektoru u smislu stvaranja efektivne distribucijske i transmisijske mreže.

Pozitivan signal da je vlast spremna na smanjenje javnog sektora, dodao je, trebala bi pak 2013. poslati planirana privatizacija u financijskom sektoru (HPB i Croatia osiguranje).

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai najavila je skoro donošenje EBRD-ove strategije za Hrvatsku za razdoblje od 2013. do 2015. godine, kada će EBRD za projekte u Hrvatskoj osigurati 200 do 300 milijuna eura godišnje.

Pročitajte više